Egzotično voće na policama domaćih trgovina: Probajte liči, kivano, karambolu, kumkvat i zmajevo voće

Sve češće i češće na policama naših lokalnih hrvatskih trgovina možemo vidjeti razne egzotične voćke, od kojih za mnoge od njih nikad nismo ni čuli. Osim igranja na sigurno kupovinom banani i jabuka, preporučujemo vam da svaki put uz njih probate i strano voće nerijetko zanimljivog izgleda i okusa, a svakako pogodnog za vaše zdravlje.

Liči

Liči je porijeklom iz jugoistočne Azije i od davnina je omiljeno voće Kantonaca. Voće se obično jede svježe, ali može biti i konzervirano ili sušeno. Ponekad se koriste u sladoledima ili su prerađene u sok, vino, šerbert i žele.

Okus svježe pulpe je jako aromatičan, a sušene pulpe je kiselkast i vrlo sladak. Dobar su izvor nekoliko vitamina, minerala i zdravih antioksidansa. Ličiji imaju nejestivu, ružičasto-crvenu kožicu, koja se prije konzumiranja uklanja. Meso je bijelo i u sredini okružuje tamnu sjemenku.

Liči, a ovisno o periodu i  neke druge egzotične voćke navedene u ovom članku, možete pronaći u Kaufland katalogu.

Kivano

Kivano dinja je egzotično voće neobičnog izgleda iz središnjih i južnih regija Afrike. Kada je zrela, debela vanjska kožica kivano dinje je svijetlo narančasta i prekrivena malim bodljikavim izbočinama ili rogovima. Unutarnje meso sastoji se od želatinaste, zelene ili žute tvari u kojoj se nalazi mnoštvo jestivih sjemenki.

Kivano dinja se uglavnom sastoji od vode i ima relativno malo kalorija, ugljikohidrata i masti. Oko 16% njegovih kalorija dolazi iz proteina – što je relativno visoko u usporedbi s drugim voćem. Glavni antioksidansi u kivano dinji su vitamin C, vitamin A, cink i lutein. Zajedno, ove hranjive tvari igraju ulogu u smanjenju upale i prevenciji kroničnih bolesti, kao što su dijabetes, bolesti srca i određene vrste raka.

Karambola

Stablo ovog voća uglavnom potječe iz jugoistočne Azije i drugih tropskih područja, uključujući Karibe i Latinsku Ameriku. Zeleni plodovi karambole su jako kiseli za jelo, a žuti su mnogo slađi, a samim time i ukusniji. Karambola ili zvjezdasto voće jedno je od najtraženijih voća zbog svoje gustoće hranjivih tvari i razine antioksidansa.

Karambola je izuzetno niskokalorično voće koje je bogato dijetalnim vlaknima, vitaminom A, B i C, a usto i s mineralima poput cinka, fosfora, magnezija, natrija, željeza i kalija, itd. Posjeduje i velike količine antioksidansa kao što su polifenolni spojevi, kvercetin, galna kiselina i epikatehin.

Kumkvat

Porijeklom iz istočne Kine, kumkvat je u Europu i Sjedinjene američke države stigao u 1800-ima. Kumkvati imaju slatku kožu koju možete jesti. Unutra često bude nekoliko sjemenki. Nije previše sočno, a ponekad je dovoljno kiselo da vam zasuze oči.

Bogati su vitaminom C, a pružaju i ponešto vitamina A (oko 3 mcg svaki). Koža je puna vlakana i antioksidansa. Kumkvat je voće koje ne sadrži kolesterol i imaju malo masti i natrija.

Zmajevo voće

Zmajevo voće ili pitahaya dolazi u varijantama crvene i žute kore. Tit je kaktusa koji je izvorno rastao u južnom Meksiku te Južnoj i Srednjoj Americi. Francuzi su ga donijeli u jugoistočnu Aziju početkom 19. stoljeća.

Pruža brojne zdravstvene pogodnosti. Bogato je antioksidansima, probioticima i vlaknima, a ne sadrži mast. Može pomoći u snižavanju šećera u krvi. Neka istraživanja pokazuju da bi to moglo biti djelomično zato što zamjenjuje oštećene stanice u gušterači koje proizvode inzulin, hormon koji pomaže vašem tijelu u razgradnji šećera, no to još nije sigurno dokazano.

Pitahaya može ojačati vaš imunološki sustav. Ovo voće je bogato vitaminom C i drugim antioksidansima, koji su dobri za vaš imunološki sustav. Također, zmajevo voće povećava razinu željeza u tijelu.

 

Ako u vašoj lokalnoj trgovini naiđete na neko od gore spomenutog voća, svakako ga isprobajte te saznajte koji vam je favorit.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...