Cestitka_Uskrs

Hrvati ne vjeruju u neovisnost sudova i sudaca. Po tome smo najgori u EU

Kao i prošle godine, Hrvatska je na začelju EU po percepciji neovisnosti pravosuđa, pokazuje istraživanje Eurobarometra koje je objavila Komisija. Komisija je objavila pregled stanja u pravosuđu u državama članicama EU te rezultate istraživanja Eurobarometra o percepciji pravosuđa u općoj populaciji i u poslovnom svijetu.

Kad je riječ o percepciji neovisnosti sudova i sudaca, Hrvatska je na zadnjem mjestu. Ispred nje su Poljska, Slovačka, Bugarska, Italija, Estonija, Mađarska. U neovisnost sudova i sudaca najviše vjeruju Finci, Danci, Austrijanci, Luksemburžani i Nizozemci.

Da je pravosuđe prilično loše i vrlo loše, smatra 74 posto anketiranih u Hrvatskoj, dok je prosjek u EU 35 posto s takvim odgovorima. Samo pet posto anketiranih u Hrvatskoj smatra da je po pitanju neovisnosti sudova i sudaca stanje vrlo dobro, a 15 posto drži da je prilično dobro.

65 posto misli da suci nisu neovisni

Skoro dvije trećine, odnosno 65 posto onih koji drže da sudovi i suci po pitanju neovisnosti stoje loše, smatra da je za to odgovoran pritisak vlade i političara. Prosjek u EU je 54 posto.

Kao drugi razlog za lošu sliku o neovisnosti (47 posto) Hrvati navode miješanje ili pritisak gospodarskih aktera ili posebnih interesa. Kao treći razlog (30 posto onih koji smatraju da sudovi i suci nisu neovisni), navodi se status i položaj sudaca koji im ne daje dovoljno jamstava da bi bili neovisni.

Pritisci političara

Slično kao i kod opće populacije, glavni razlog za takve ocjene je pritisak vlade i političara (67 posto), na drugom mjestu pritisak ekonomskih aktera (50 posto), a na trećem mjestu je status i položaj sudaca (34 posto, koliko je i prosjek u EU).

Hrvatska samo malo bolje stoji kad je u pitanju povjerenje u pogledu zaštite investicija na sudovima ako nešto krene po zlu. Poljska i Hrvatska su zamijenile mjesta, Poljska je zadnja, a Hrvatska predzadnja.

Vrlo veliko povjerenje u zaštitu investicija ima 7 posto anketiranih (u EU 16 posto), prilično povjerenje ima 42 posto (u EU 40 posto). Malo ili prilično malo povjerenja ima 17 posto anketiranih u Hrvatskoj (u EU 21 posto).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...