BOGATSTVO TRADICIJE I OKUSA Festival jabuka i jesenskih plodova u Benkovcu privukao 11 izlagača
Razvojna agencija Grada Benkovca
Prijavom Razvojne agencije Grada Benkovca na Javni poziv za dodjelu potpora događajima u turizmu na području Zadarske županije za 2025. godinu, Razvojnoj agenciji Grada Benkovca odobrena je financijska potpora za organizaciju i provedbu 4. Festivala jabuka i jesenskih plodova.
Jabuka je, podsjećaju nas iz Razvojne agencije Grada Benkovca, jako zdrava namirnica, pospješuje naše zdravlje, ali je dosta zapostavljena i ne jede se dovoljno u našoj prehrani. To je lokalna i sezonska namirnica, raste u našim voćnjacima, a kroz Festival jabuka i jesenskih plodova željela se dodatno promovirati. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Ona je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam.
Uvjeti za uzgoj jabuka u Hrvatskoj iznimno su povoljni, obilje sunca, plodna zemlja i očuvan okoliš, bez pretjerane upotrebe zaštitnih kemijskih sredstava, omogućuju proizvodnju kvalitetnih i svježih domaćih jabuka. Zbog kratkih transportnih putova, jabuke iz naših voćnjaka na stol dolaze ubrzo nakon berbe, u svojoj punoj zrelosti i prirodnom okusu. Hrvatska jabuka dozrijeva na stablu, a ne u hladnjači, što je čini ukusnijom, hranjivijom i ekološki prihvatljivijom, upoznaju nas iz Benkovca.
Ovaj tradicionalni festival, koji iz godine u godinu okuplja sve veći broj posjetitelja, održan je 10. studenog 2025. godine na Benkovačkom sajmu ispred Aukcijske dvorane, a četvrti Festival jabuka i jesenskih plodova u Benkovcu privukao je 11 izlagača te je još jednom pokazao bogatstvo tradicije, okusa i zajedništva. Uz lokalne jabuke i jesenske plodove, manifestacija je bila ispunjena različitim slasticama od jabuka koje su okupljeni mogli probati, kao i sokovima, vinom i rakijom od „kraljice voća“. Stoga je u okviru edukacije o važnosti sezonske i lokalne prehrane odigran i mali kviz na kojem su posjetitelji morali pokazati svoje znanje o jabukama, te je sudionicima kviza podijeljeno 200 jabuka koje je donirao OPG Dario Buljat iz Suhovara.
Na festivalu jabuka i jesenskih plodova posjetitelji su ocjenjivali i osam različitih vrsta jabuka: crveni delišes, granny smith, jonagored, gala, idared, jonagold, zlatni delišes te pink lady koja je dobila najviše bodova. Cilj je vratiti jabuku u svakodnevnu prehranu i potaknuti konzumaciju sezonskog voća, dok je manifestacija uspješno spojila promociju lokalnih proizvođača, domaćih proizvoda i autohtonih okusa, čime je dodatno obogatila turističku i društvenu ponudu Grada Benkovca i okolice. Festival je još jednom potvrdio svoj značaj kao važna manifestacija koja doprinosi razvoju turizma, jačanju lokalne zajednice i prepoznatljivosti Benkovca kao grada tradicije i okusa.






