ZDRAVA KUŽINA OB ZADAR Bolničku kuhinju posjetili učenici budući kuhari:’Dnevno napravimo 1.000 obroka!’
OB ZADAR
Učenici 2.razreda Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar, smjer kuhar, posjetili su kuhinju Opće bolnice Zadar kako bi se upoznali s organizacijom rada i svakodnevnim procesima pripreme hrane u bolničkom sustavu. Tijekom obilaska učenici su imali priliku vidjeti kako izgleda profesionalna kuhinja koja radi u sustavu prehrane velikog broja pacijenata i djelatnika, uz strogo poštivanje higijenskih i nutricionističkih standarda.
Djelatnici bolničke kuhinje predstavili su im: planiranje i pripremu dnevnih bolničkih obroka (dijeta), posebne dijetalne režime prehrane za pacijente s različitim zdravstvenim potrebama, organizaciju rada u smjenama i raspodjelu zadataka, tehnološke postupke, opremu i uređaje koji se koriste u velikim profesionalnim kuhinjama , standarde higijene i sigurnosti hrane koje je potrebno poštivati.
-Mi nismo ona klasična kuhinja kakvu očekujete, mi smo Odjel za prehranu i dijetetiku koji sudjeluje u procesu liječenja i oporavka pacijenata. U bolnici se obrok zove dijeta jer ona prati zdravstveno stanje svakog pojedinog pacijenta. Danas imamo 42 različite dijete, a tijekom dana ćemo izbaciti minimalno 1000 obroka. To je dosta velika brojka – kazala je učenicima Maja Grandov, rukovoditeljica Odjela.
Učenici su imali priliku postavljati pitanja, razgovarati s kuharima i nutricionistima te dobiti uvid u to koliko znanja, koordinacije i odgovornosti zahtijeva rad u bolničkoj kuhinji. Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar i naša ustanova godinama njeguju uspješnu suradnju. Učenici ovdje mogu steći dragocjeno praktično iskustvo i bolju sliku o profesionalnom okruženju u kojem bi jednoga dana mogli raditi.
– Kod nas ste uvijek dobrodošlI – poručili su budućim kuharima djelatnici bolničke kuhinje, otkrivaju nam iz OB Zadar.






