Umirovljenici bijesni: “Novim zakonom žele nas prisiliti na liječnički pregled za produženje vozačke dozvole; To je diskriminacija!”

Iz Matice umirovljenika Hrvatske u utorak su oštro prosvjedovali zbog Vladina prijedloga Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojim se za osobe starije od 65 godina namjerava uvesti obvezan liječnički pregled za produženje vozačke dozvole, što smatraju diskriminacijom po starosnoj dobi te od Vlade traže da povuče taj zakonski prijedlog.

“Zahtijevamo da se zadrži postojeće zakonsko rješenje i da se hitno povuče prijedlog koji bi diskriminirao ljude po starosnoj dobi. Matica se slaže da trebaju postojati rješenja kojima se mogu i trebaju spriječiti nesreće u prometu nastale zbog zdravstvenih problema vozača bez obzira radi li se o starijoj ili mlađoj osobi”, ističu iz Matice u priopćenju.

Napominju kako u Hrvatskoj, od ukupnog broja vozača, ima više od 10 posto starijih od 65 godina, a da statistike pokazuju da oni sudjeluju u svega 8,5 posto prometnih nezgoda, te da stariji vozači ne pripadaju najrizičnijim skupinama u prometu, nego su upravo zbog svog iskustva oprezniji i mudriji u vožnji. “Ako Vlada bude uvažavala lobije, kojima je u interesu da zarade na umirovljenicima, a ovom prilikom i na liječničkim pregledima, onda Matica poručuje da se s tim neće miriti i da će biti prisiljena, zajedno sa Sindikatom umirovljenika i drugima, tome se oduprijeti”, poručuju u Matici umirovljenika.

Podsjećaju kako je “teško stečeno pravo za vozače starije od 65 godina”, koje su umirovljenici izborili prije 12 godina, bila ukinula i Vlada Zorana Mianovića, ali ga je vratila i priznala grešku. “Sada se, baš u božićno i novogodišnje vrijeme, kao gorku čestitku umirovljenicima i starijim osobama to ponovno pokušava nametnuti, omalovažavajući dijalog s umirovljeničkim udrugama i argumente koje iznose. Uz teško siromaštvo u koje su zapali umirovljenici, sada bi im se uveli novi financijski troškovi, ali i maltretiranja na liječničkim pregledima”, ističu u priopćenju.

Vladu pozivaju da “zaustavi ovakvo ponižavanje umirovljenika” koji su, kažu, bili isključeni i iz nedavne rasprave o poreznim zakonima te o državnom proračunu za 2017., dok su u odnosu na plaće, hrvatske mirovine na samom dnu Europe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...