Gradonačelnici će upravljati gradskim tvrtkama!

Gradski vlastodršci koji će biti izabrani na lokalnim izborima sljedeće godine gradovima će upravljati na novi način. Naime, Ministarstvo uprave priprema izmjene zakona koje će ubuduće gradonačelnicima dati novu ovlast – upravljanje gradskim tvrtkama, piše Večernji list.Iako će dobiti novu ovlast, gradonačelnici će imati i povećanu odgovornost. Naime, kako je za Večernji list pojasnio ministar uprave Arsen Bauk, gradonačelnici će se morati dokazati jednom godišnje pred skupštinom ili gradskim vijećem i položiti ispit. Taj ispit bit će predlaganje proračuna. Ako proračun ne bude prihvaćen, slijede prijevremeni izbori. No, na izbore neće samo gradonačelnik, nego i gradsko vijeće.

Dakle, pokaže li se da se gradonačelnik i vijeće ne slažu i da između njih nema kompromisa, svima mandati prestaju i bira se nova vlast, piše Večernji list.Primjerice, da su novine sada na snazi, upravljanje Zagrebačkim holdingom bilo bi u rukama zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, no jednako bi tako, ako mu padne proračun, Bandić išao na prijevremene izbore.Prilikom pisanja zakonskih izmjena razmišljalo se i o mogućnosti da gradonačelnici posegnu za predizbornim manipulacijama te da ne predlažu proračune. Za tu opciju kao prijelazno rješenje Skupštini bi se dala mogućnost da donese odluku o privremenom financiranju. U prvo saborsko čitanje Bauk će pustiti i odredbu za koju očekuje da se kroz parlamentarnu diskusiju iskristalizira je li ona potrebna ili nije. Riječ je o uvođenju mogućnosti donošenja političke odluke za raspisivanje prijevremenih izbora, a takvu političku odluku mogu donijeti gradonačelnik kao i vijeće.Novosit će biti i kod izbora zastupnika manjina jer ministarstvo uprave namjerava dokinuti dopunske izbore za predstavnike nacionalnih manjina, koji će se provoditi istodobno kada i izbori za gradnonačelnike.

Novost će biti i to da će se predstavljenost nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima temeljiti na popisu stanovništva (dosad se popis stanovništva kombinirao s popisom birača) jer popis stanovništva iz 2011. odgovara stvarnoj nacionalnoj zastupljenosti.Prije lokalnih izbora 2013. na snagu će stupiti samo odredbe koje se tiču provođenja izbora, dok će se zakon po pitanju odnosa gradonačelnika i vijeća mijenjati tek nakon izbora. Time se, kaže Bauk, želi izbjeći prigovor da se zakonom nekome želi pogodovati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...