Cestitka_Uskrs

Američki glasači suočeni s neviđenim pritiscima

U Floridi, Virginiji i Indiani glasači primaju poziv telefonskog automata koji im lažno kaže kako nema potrebe da osobno glasaju jer to mogu učiniti i telefonski, objavljeno je u Sjedinjenim Državama.

U Ohiju i Wisconsinu džambo plakati u većinom siromašnim i manjinskim četvrtima pokazuju zatvorenike iza rešetaka i upozoravaju na kazne predviđene za glasačku prijevaru, a skupine za pravo na glas tvrde da je to osmišljeno radi zastrašivanja glasača pripadnika manjinskih skupina.

Diljem SAD-a neki poslodavci, npr. David i Charles Koch, braća milijarderi koji financiraju konzervativnu skupinu ‘Amerikanci za prosperitet’, traže od zaposlenika da glasaju za republikanskog kandidata Mitta Romneya.

Dva tjedna prije predsjedničkih izbora koji bi mogli imati najtješnji rezultat u povijesti, pokušaji da se glasače zavede, zatraši ili navede da glasaju drukčije nego što su planirali, postali su važan dio američkog političkog krajobraza. Analitičari kažu da su već na djelu taktike koje se obično ostavljaju za posljednje dane uoči izbora.

‘Na djelu je porast taktika varanja i zastrašivanja kojima se pokušava spriječiti glasanje’, kaže Eric Marshall iz Odvjetničkog odbora za zakonska građanska prava, koji vodi koaliciju kojoj se na telefon mogu prijaviti podaci o zastrašivanju glasača.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...