Font za disleksičare

Novi font, nazvan “OpenDyslexic”, posebno dizajniran za disleksičare, prošlog tjedna postao je dostupan za korištenje na računalima, tabletima i mobilnim telefonima .

Disleksija je poremećaj u učenju koji pogađa 10% svjetske populacije a, manifestira se poteškoćom u čitanju kod ljudi koji inače imaju normalan vid i inteligenciju. Istraživanja su pokazala da fontovi čiji su znakovi pri dnu deblji, a pri vrhu uži omogućavaju uspješnije čitanje i  razumijevanje teksta kod disleksičara.

Dok su na temelju tog istraživanja neki dizajneri požurili razvijati svoju verziju OpenDyslexic fonta, kako bi što prije zaradili na prodaji licenci, dizajner mobilnih aplikacija Abelardo Gonzalez odlučio je razviti besplatnu inačicu ovakvog fonta i omogućiti ga javno dostupnim svima kojima je potreban i žele ga koristiti.

Abelardo je razvio i aplikaciju openWeb koja je dostupna za iPhone i iPad, a modificira text u pretraživaču Safari i pretvara ga u OpenDyslexic font. Font je dostupan i za korisnike Android uređaja. Zanimanje za ovaj font su pokazali Sony, Amazon i Google.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...