Grozdana Perić: Nije bilo pokušaja podmićivanja

Poznavajući tešku financijsku situaciju u svim gradovima Lijepe naše, izuzev Rijeke koja je, očito, konstantnom vladavinom SDP-a izuzeta iz Hrvatske svakodnevice jedina u plusu, stanje u gradskoj blagajni Zadra nije ništa bolja ni lošija od prosjeka.

Minusi, dugovi, spora naplata potraživanja s jedne strane te veliki izdaci iz gradskog proračuna s druge strane, ne ostavljaju nimalo optimistične prognoze za ugledavanjem znaka jednakosti.

Možda najodgovornija za gradske financije izuzev samog gradonačelnika, svakako je pročelnica Odjela za financije Grada, Grozdana Perić, koja blagajnu Grada vodi već drugi mandat, punih osam godina.

 

Na početku ovog razgovora, vjerujem da sve čitatelje zanima kako je voditi financije petog grada po veličini u Hrvatskoj?

– Moram Vam odmah replicirati na Vašu konstataciju o gradu Rijeci. Na stranicama grada Rijeke možete vidjeti da je 2010. godina (s prethodnim razdobljem) završena sa manjkom od 96.363.931,40 kuna, da je 2011. godina završena s tekućim manjkom od 48.936.790,05 kuna. Gdje su iskazani ti manjkovi i kako su u plusu???

I mi smo za devet mjeseci ove godine u plusu 7,5 milijuna kuna. U ovim uvjetima ekonomske krize ovih razmjera, ovaj posao je iznimno težak i stresan.

Dakle, većina odgovornosti je na vašim leđima. Sukladno tome, možete li nam reći koji su najveći dužnici prema Gradu u ovom trenutku te koliko je prosječno vrijeme čekanja za naplatu istih potraživanja?

– Mi smo dužni redovno naplaćivati prihode tako da se poduzimaju ovršni postupci i pokreću tužbe za naplatu potraživanja. Najveći dužnici za komunalnu naknadu su Tankerkomerc i Adria ali s njima smo potpisali sporazume za naplatu sukladno njihovim mogućnostima kako bi sačuvali radna mjesta.

Koji su načini naplate od strane Grada kada dužnici ne podmiruju svoje obveze, točnije, koliko je ovršnih prijedloga upućeno u proteklom razdoblju?

– Upućeno je nekoliko tisuća ovrha, a odnosi se to na porez na kuću za odmor, komunalnu naknadu, spomeničku rentu i porez na tvrtku.

S obzirom na funkciju koju obavljate, a u što smo se i sami uvjerili, telefoni vašeg odjela ne prestaju zvoniti – tko su najčešći pozivatelji i što isti traže?

– Neki koji su dobili ovršno rješenje traže način za obročnu otplatu tako da mu ne blokiramo račun ili mirovinu, a neki naši dobavljači traže svoja potraživanja.

U nekoliko mandata u kojima ste na poziciji čelne osobe gradske blagajne, smatrate li da ste posao odrađivali i dalje odrađujete korektno ili vjerujete da ste neke propuste mogli izbjeći?

– Ja sam na ovom mjestu od 2001. godine i uvjerena sam da svoj posao radim profesionalno i korektno.

Kako je poznato, Grad Zadar na godišnjoj razini odobrava sredstva za funkcioniranje velikog broja udruga. Da li ste ikad u svom mandatu pokušali “progurati” financiranje neke udruge ili njihovog programa?

– Priroda moga posla je da zaprimam zahtjeve svojih kolega nadležnih za određena područja i moram sukladno sredstvima upozoriti na mogućnosti. Zadnju riječ ima gradonačelnik odnosno Gradsko vijeće.

Da li je bilo pokušaja podmićivanja?

– Nije.

U nekoliko navrata od strane nekoliko medija, Grad je prozvan za nepotrebno trošenje proračunskog novca, pri čemu su oba dogradonačelnika jasno pokazala kako se ne slažu s tim odlukama. Koji je vaš stav o potrošnji proračunskih sredstava – smatrate li da je ona transparentna i opravdana u svim svojim stavkama?

– Proračun se troši transparentno. Svi programi su javni, taksativno su vidljive u njima sve stavke. Osnova je da treba uvijek biti oprezan u davanju prava, ali i kontrolirati utroške svih udruga i korisnika.

Pretendirali ste na mjesto predsjednice gradskog odbora stranke, međutim, gradonačelnik je odnio istu titulu. Da li ste tim porazom odustali od daljnje afirmacije u politici?

– Nisam

Zadar je poznat po dugogodišnjoj vladavini HDZ-a, međutim, nacionalna vlada promijenila se. Koje je vaše mišljenje o vladavini Kukuriku koalicije?

– Mislila sam da su se malo kvalitetnije pripremili za “vladanje” odnosno rukovođenje nakon osam godina oporbe.

Prije nekoliko dana smijenjen je Dario Nakić, ravnatelj opće bolnice. Vršioc ste dužnosti predsjednice Upravnog vijeća – da li se smjena, po vašem mišljenju, mogla izbjeći ili je bila neminovna?

– Ministar je već prije donio odluku da želi smijeniti dr Nakića ,ali je morao imati preduvjete za to. Zakon je rekao da smjenu ima pravo zatražiti ravnatelj iz osobnih razloga ili ga smjenjuje Upravno vijeće ako mu se utvrde pogreške.

Ministar je uputio nadzor iz ministarstva i nadzor Hrvatskog zavoda ta zdravstveno osiguranje i pronašao neke pogreške koje mu je naveo kao razlog za smjenu, nakon što je to odbilo učiniti Upravno vijeće koje smatra da to nisu kardinalne pogreške radi kojih je to potrebno učiniti.

Gdje se vidite za godinu dana?

– Nisam o tome još razmišljala.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...