Predstavljen projekt SPARC

Nakon više godina intezivne i plodonosne suradnje između Speleološkog kluba Željezničar, JU PP Velebit i Državnog zavoda za zaštitu prirode na raznim projektima, koji su bili vezani za krško podzemlje, špilje i jame, inventarizaciju, zaštitu i adekvatno vrednovanje krša i njegovog podzemlja, javila se obostrana želja i potreba za produbljivanjem suradnje.

Analizom trenutnog stanja i potreba na polju realne i praktične zaštite krša, njegovog funkcionalnog korištenja i održivog gospodarenja, odlučeno je da se pokrene sveobuhvatan projekt koji bio okupio sve relevantne i zainteresirane stručnjake i institucije.  Osnovna ideja ovog projekta, pod nazivom SPARC, je zaštita i očuvanje te održivo gospodarenje prostorom JI Velebita, koji administrativno pripada Zadarskoj županiji, odnosno Općini Gračac i Gradu Obrovcu.

Ovaj prostor ima mnoge karakteristike, koje bi stručnjaci trebali u potpunosti iskoristiti na razne načine. Jedan od ciljeva jest i približavanje tih nedostupnih mjesta, špilja i jama, k ljudima te upoznavanje s njihovim ljepotama.

Radom na brendiranju prostora i proizvoda, specijaliziranoj turističkoj infrastrukturi unutar i izvan granica Parka, razvijanjem ponude kroz ciljane sadržaje i širokim popratnim sadržajima, otvaraju se mnoge mogućnosti za napredak, ponajprije u turističkom djelu.

Organizatori projekta posebno su naglasili kako je bitno shvatiti da je Hrvatska najljepša speleološka zemlja i koja ima možda najvrijednija speleološka nalazišta u Europi.

Želja projektnog tima je da se sinkroniziraju i umreže napori te integralnim pristupom pripremi Projekt za fonfove EU.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...