U DOMU ZADARSKE ŽUPANIJE

Predstavljen projekt SPARC

Tamni način

Nakon više godina intezivne i plodonosne suradnje između Speleološkog kluba Željezničar, JU PP Velebit i Državnog zavoda za zaštitu prirode na raznim projektima, koji su bili vezani za krško podzemlje, špilje i jame, inventarizaciju, zaštitu i adekvatno vrednovanje krša i njegovog podzemlja, javila se obostrana želja i potreba za produbljivanjem suradnje.

Analizom trenutnog stanja i potreba na polju realne i praktične zaštite krša, njegovog funkcionalnog korištenja i održivog gospodarenja, odlučeno je da se pokrene sveobuhvatan projekt koji bio okupio sve relevantne i zainteresirane stručnjake i institucije.  Osnovna ideja ovog projekta, pod nazivom SPARC, je zaštita i očuvanje te održivo gospodarenje prostorom JI Velebita, koji administrativno pripada Zadarskoj županiji, odnosno Općini Gračac i Gradu Obrovcu.

Ovaj prostor ima mnoge karakteristike, koje bi stručnjaci trebali u potpunosti iskoristiti na razne načine. Jedan od ciljeva jest i približavanje tih nedostupnih mjesta, špilja i jama, k ljudima te upoznavanje s njihovim ljepotama.

Radom na brendiranju prostora i proizvoda, specijaliziranoj turističkoj infrastrukturi unutar i izvan granica Parka, razvijanjem ponude kroz ciljane sadržaje i širokim popratnim sadržajima, otvaraju se mnoge mogućnosti za napredak, ponajprije u turističkom djelu.

Organizatori projekta posebno su naglasili kako je bitno shvatiti da je Hrvatska najljepša speleološka zemlja i koja ima možda najvrijednija speleološka nalazišta u Europi.

Želja projektnog tima je da se sinkroniziraju i umreže napori te integralnim pristupom pripremi Projekt za fonfove EU.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar