Smislite tužbu i zaradite

Vjerojatno se svatko od nas jednom našao u neprilici da se posvađa ili porječka s prvim susjedom, prodavačicom u dućanu, smetlarom. No, nadamo se kako će te svađe ostati samo na riječima. Tako je bilo do sad. Naime, u zadnje vrijeme, kao i svugdje u svijetu, tako i u Zadru, postalo je sasvim normalno tužiti svakoga za svašta. Drugim riječima, kada vas netko samo krivo pogleda, možete ga tužiti, recimo za, duševne boli. Mnogi su Zadrani otkrili kako je najbolje ne zamjerati se nikome, jer svaka naša/vaša izgovorena riječ može dovesti do tužbe, koja u većini slučajeva završi na sudu. Zato tuži li vas susjed, “udarite” po njemu protutužbom, piše Narodni list.

Prvi susjed je dignuo privatnu tužbu protiv nas, jer mu (kako on kaže) smeta toplina i zvuk koji proizvodi naša klima. Moram napomenut,i da između naše dvije kuće, minimalno je 5-6 metara. Još je naveo da otrovan zrak izlazi iz klime. A klima je relativno nova i pali se samo kad imamo goste u tom stanu (nitko tu ne živi, samo ljeti, kad nam obitelj dođe) kazala nam je Zadranka.

 

Iako u svijetu postoje mnogi primjeri sudskih tužbi koje često završavaju odbacivanjem optužbe, a nerijetko izazivaju i podsmijeh, u podizanju takvih tužbi definitivno prednjače Amerikanci. Ovo su samo neki od najbizarnijih primjera, kada Amerikanci počinju tužiti.U studenom, 1999. godine, Jerry Wiiliams, podnio je tužbu protiv susjedovog psa bigla koji ga je ugrizao. Bigl je bio zavezan za lanac, u ograđenom susjedovom dvorištu. Iako je porota smatrala da je pas bio isprovociran, jer ga je Wiiliams neprestano gađao praćkom, sud je presudio u njegovu korist i isplaćeno mu je 14 500 tisuća dolara.

 

Amber Carson iz Philadelphije, odlučila je, poskliznuvši se na piće koje je bilo proliveno na podu, tužiti restoran. Zanimljivo, poskliznula se na isto piće koje je trenutak prije sama prolila kada je pogodila dečka u glavu nakon kratke prepirke. Obrana je pokušala dokazati da je Amber Carson unaprijed isplanirala pad, no sud nije prihvatio takvo objašnjenje te naložio restoranu da isplati 113 500 dolara. Amber Carson slomila je ruku prilikom pada.Loše obavljena liposukcija, bila je dovoljan razlog Michelle Knepper za tužbu, ali nije se sudilo liječniku koji je obavio zahvat, već telefonskoj kompaniji. Naime, dok je tražila liječnika da joj ukloni masno tkivo, Michelle Knepper koristila se telefonskim imenikom. Tamo je našla broj dermatologa kojeg je nazvala i dogovorila da obave zahvat. Nakon što su se uslijed zahvata pojavile komplikacije, Michelle Knepper, tužila je telefonsku kompaniju iz čijeg je imenika pronašla pogrešnog liječnika. Utvrđeno je da je kompanija kriva, jer se u listi za plastične kirurge našao i dermatolog te je morala isplatiti 1,2 milijardi dolara odštete.

Da tužbe mogu podnositi i lopovi, a ne samo žrtve, pokazuje i slučaj Terrenca Dicksona koji je nakon provale u kuću ostao zatvoren u garaži, čija vrata imaju automatsko zatvaranje. Naime, nije mogao otvoriti vrata koja su povezivala garažu i ostatak kuće, a kako je obitelj bila na odmoru, bio je primoran ostati osam dana u garaži. Prehranjivao se limenkama Pepsija i vrećicama pseće hrane. Nakon što je izašao iz kuće, odlučio je tužiti obitelj zbog „teškog emocionalnog stresa“. Uspio je dobiti pola milijuna dolara.Jedna Brazilka tužila je 2005. godine svog supruga, jer s njim nikako nije uspijevala doživjeti orgazam. Ta 31-godišnjakinja, navela je da njen 38-godišnji suprug s njom vodi ljubav rutinski, a čak ako početak akcije i obećava, sve je gotovo kad se on zadovolji. Njena je tužba bila odbijena. Indijski sud, suočio se prošle godine s tužbom u kojoj je morao odlučiti jesu li vibrirajući kondomi kontracepcijsko sredstvo ili seksualna igračka. Na optuženičkoj klupi, našao se proizvođač koji je morao dokazati da je ipak riječ samo o kontracepciji, budući da su seksualna pomagala u Indiji zabranjena.

 

Kakvo je stanje s tužbama na zadarskom Općinskom sudu, pitali smo predsjednika suda Željka Rogića:

Slučajeve na sudu ne smijemo promatrati u kontekstu “Dokoni na sudu”, jer je svakome njegov slučaj najbitniji. Ono na što sudac pazi jeste, postojanje zakonskih pretpostavki za provođenje postupka i odlučivanje o određenom zahtjevu stranke. Kada su takve pretpostavke ostvarene, ne može se odbiti postupati. Samo se subjektivno može promatrati da bi slučaj bio posljedica dokonosti iz dosade ili pakosti, pa kad se tako što i uvidi, nema mjesta neozbiljnijem pristupu predmetu u odnosu na ostale, jer sudac mora biti objektivan i mora se uvažavati različitost ljudskih osobnosti i karaktera, rekao je Rogić

 

I na Općinskom sudu u Zadru, kao i pred svakim drugim sudom, ima doista raznovrsnih zahtjeva (tužbenih), ali baš ovakvih na koje upirete manji je broj, a vremena sucima oduzimaju onoliko koliko zahtijeva dokazni postupak. Postoje stranke koje se češće pojavljuju no što je uobičajeno na Sudu, osobito u ulozi tužitelja, a reakcija sudaca ne bi smjelo biti, profesionalno je pristupiti svakom predmetu objektivno i nepristrano, bez obzira promatra li sudac subjektivno predmet spora nebitnim. Bilo bi neprofesionalno od nas komentirati tužbene zahtjeve, posao sudaca je provesti dokazni postupak i odlučiti o njima – prihvatiti ih osnovanim ili odbiti kao neosnovane, u kojem slučaju tužitelj snosi parnični trošak. O bizarnosti slučajeva također se ne smijemo izjašnjavati, opet je riječ o subjektivnoj kategoriji, a mi odgovaramo u ime Suda.

Iako nam na sudu nisu smjeli kazatii o kakvim se sve bizarnim slučajevima radi, onaj najnoviji odnosi se na ženu koja je optužila svog susjeda, kako je njoj trava u jednom dijelu zelenija zbog susjedove crne jame.

 

U razgovoru sa stanovnicima ulice u kojoj živi misteriozna žena, doznali smo, kako ovo nije prvi takav slučaj. A naša vam dotična susida uvik špija koga može tužiti. Ne smijete je krivo pogledati, jer odmah sutradan eto pismo od njezinog odvjetnika. Ne tuži ona samo susjede, već i velike firme. Ka njoj uvik smrdi, pa što nama drugima ne smrdi. Smrdi njoj u glavi na veliko. Dokona baba oće samo novaca kazao nam je T.N.Ovo su samo neki od slučajeva koji su postali novi način zarade novca u dokonih nam Zadrana. Jesu li Američki slučajevi bili ti koji su Zadranima dali ideju za tužbe, ne znamo. Ipak, i u Zadru je postalo normalno kada svatko može tužiti svakoga. Ne radi se o amerikanizaciji, svugdje uz očekivane postoje i „neobični“ tužbeni zahtjevi. Kao što je naprijed navedeno, stranka koja izgubi parnicu, uglavnom je dužna protivnoj stranci naknaditi trošak postupka zaključio je Željko Rogić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...