Dan odluke – danas presuda našim generalima, što očekuju zadarski političari

Nakon prvostupanjske presude koja nas je zasigurno svih šokirala, dočekali smo sa strepnjom današnji dan – dan odluke. Danas ćemo saznati postoji li pravda za naše generale, za našu domovinu i hrvatski narod.

Udruga branitelja grada Zadra i grad Zadar uoči presude organizirali su jučer u večernjim satima misu i bdijenje, a na Narodnom trgu od jutarnjih se sati očekuje okupljanje građana te zajedničko gledanje presude.

Upitali smo naše političare kakva su im očekivanja glede današnje presude.

 

Milivoj Kurtov, načelnik Pakoštana

– Očekujem da će general Gotovina uskoro biti doma! Od 2001. godine on nepravedno nije sa nama, svojim mještanima. Ne želim se prenagliti, valja pričekat do presude, ali očekujem pozitivno, oslobađajuću presudu. Nadamo se, živimo u vjeri, strpljivi smo. Naši branitelji pozivaju, kao i ja, na mir, dostojanstvo i zajedništvo. Moramo se držati zajedno i nadati se.

 

Zvonimir Vrančić, gradonačelnik grada Zadra

– Ja, kao i svi Hrvati, domoljubi, priželjkujem oslobađajuću presudu, jedina je takva pravedna jer je general Gotovina častan i nevin čovjek. Svaka druga odluka bila bi osuda Domovinskog rata i branitelja, osuda svih građana Republike Hrvatske. Prvostupanjska je presuda bila čista manipulacija ovim časnim čovjekom. Svakako da sa strahom iščekujem, ali pozitivan sam, moram biti. Pozivam sve građane Zadra da budu dostojanstveni. Na trgu organiziramo zajedničko gledanje presude.

 

Željko Predovan

– Ne očekujem ništa, o presudi na razmišljam. Ne razmišljam o nečemu na što ne mogu ionako utjecati. Svi znamo da neće biti oslobođen. Pitanje je samo koliko će još godina dobiti generali. Već su toliko u zatvoru, to ionako za njih ne bi bila oslobađajuća presuda- nadajmo se samo da je svoje odslužio.

 

Drago Čulina, Hrvatski laburisti

– Očekujem oslobađajuću presudu! Osim ako se ne potvrdi o sudu koji je politički i koji bi radi nekog poravnanja na ovim prostorima osudio čovjeka koji je vodio narod, a ne činio zlo. Jasno je da se pucalo u ratu, vodi se rat, stradava- ali po postojećim dokazima nema razloga da ga se osudi, sve je jasno izneseno od strane obrane. Pitanje je samo na koji će način sud izgladiti štetu koju je napravio generalima u sve ove godine što su u pritvoru. Nadam se samo da se nećemo neugodno iznenaditi opet, ali s druge strane što je ustvari za naš narod i generale neugodno iznenađenje kada su već istrpili nepravdu tolike godine. Presudu ću dočekati uz sredstva informiranja, znam da nema drugih kanala do samog izricanja, do samog kraja. Mislim da ću dočekati kod kuće ili sa prijateljima iz stranke, želim to čuti u miru.

 

Željko Lončar, predsjednik županijske skupštine

– Generali nisu krivi, očekujem da budu oslobođeni, mislim da je to želja i nada svih domoljuba. Dočekat ću presudu sa svojim prijateljima s kojima sam bio u ratu. Siguran sam u oslobađajuću presudu, sve drugo bilo bi užasno i loše.

 

Željko Dilber, prijatelj i kum generala Gotovine

– Teško je govoriti o osjećajima. Svakako da je prisutna nervoza, međutim, ja kao i prvi puta odlazim s puno optimizma Haag jer ponavljam, kao svjedok vremena i svih zbivanja u to vrijeme, uvjeren sam da će i ovo sudsko vijeće sagledati sve činjenice i donijeti jedinu ispravnu presudu, a to je oslobađajuća. S tim uvjerenjem idem i evo ne znam što bih rekao. Uvjeren sam da ćemo se u petak zajedno vratiti u Hrvatsku.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...