Download: MIT-eva igra u kojoj ćete osjetiti relativnost

Dok mnogi znanstvenici i laici zamišljaju kako bi izgledalo putovanje brzinom svjetlosti, developeri MIT Game Laba su se zapitali kako bi bilo da se svjetlo kreće vašom brzinom.

Njihova video igra A Slower Speed of Light omogućava usporavanje brzine svjetla ovisno o napredovanju igrača kroz nju, što donosi efekte specijalne teorije relativnosti u brzinu hoda.

Za igru su izradili vlastiti game engine prepun raznih neobičnih efekata relativnosti, no umjesto da se igrač približava brzini svjetlosti i time lakše promatra te efekte, ona brzinu svjetla smanjuje prema igraču.

Igrač na početku započinje kretanje kroz prilično standardan svijet, sa zadaćom da pokupi 100 malih orbova na mapi, a na putu mu se neće naći nikakva čudovišta ili neprijatelji koje bi eventualno trebalo potamaniti.

Umjesto toga, sa svakim orbom koji se pokupi, brzina svjetlosti u igri se usporava i tek tada počinju iskušenja jer je život na toj brzini, kao što pretpostavljate, prilično čudan.

Igrači stoga počinje osjećati čudne relativističke efekte poput Dopplerovog efekta, vremenske diletacije i Lorentzove transformacije, pa ćete igrajući A Slower Speed of Light ponešto i naučiti o relativističkom svemiru.

Igru A Slower Speed of Light za Windows PC i Mac računala možete preuzeti preko ove poveznice: http://gamelab.mit.edu/games/a-slower-speed-of-light.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...