Država sanira dugove Croatia Airlinesa

Croatia Airlines najavio je izvanrednu Glavnu skupštinu za 27. prosinca na kojoj će dioničari donijeti odluku o povećanju temeljnog kapitala te izabrati predsjednika Glavne skupštine.

Funkciju predsjednika skupštine preuzet će ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, pod čijim predsjednjem će se odlučivati o sanaciji dugova Croatia Airlinesa. S tim u vezi predloženo je povećanje temeljnog kapitala za gotovo 652 milijuna kuna izdavanjem 3.254.447 novih dionica nominalnog iznosa od 200 kuna.

Međutim, ne radi se o ubrizgavanju sviježeg kapitala, nego o pretvaranju potraživanja države u vlasnički kapital. ‘Povećanje temeljnog kapitala provest će se ulogom u pravima, i to pravima potraživanja sukladno Ugovoru o ulaganju zaključenom između Republike Hrvatske i Croatia Airlnesa temeljem izdanih i protestiranih državnih jamstava u iznosu od 651.889,400 kuna’, stoji u priopćenju kompanije.

Na taj način će se temeljni kapital povećati na 1.641.864.900 kuna, a državni udjel dosegnut će gotovo 100 posto.

Nakon povećanja kapitala pretvaranjem potraživanja država će platiti i dio duga koji Crotaia Airlines ima prema sindikatu banaka predvođenih Bayerische Landesbankom, za nabavku šest Airbusa u iznosu 250 milijuna kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...