Hrana za svaki dio tijela

Dolazi zima, usne su vam polako počele pucati, osjećate umor i bolove u zglobovima? Uzrok može biti nedostatak važnih hranjivih tvari, koje možete nadoknaditi sljedećim obrokom. Što jesti za zdraviju kožu, kosti, srce ili mozak?

 

Oči

Ako jedete jaja ne bacajte žumanjke. Sadrže antioksidanse lutein i zeaksantin, te karotenoide koji se bore protiv katarakte, kao i makularne degeneracije, vodećeg uzroka sljepoće. I ne brinite, na Sveučilištu Massachusetts su zaključili da ako u prosjeku pojedete jedan žumanjak dnevno, razine kolesterola neće se povećati.

I birajte hranu bogatu beta-karotenom, koji održava zaštitni sloj koji prekriva rožnicu.

 

Mozak

Plava riba iz hladnih mora velik je izvor omega-3 masnih kiselina DHA i EPA, koje mogu poboljšati moždane funkcije i ublažiti depresiju, kaže dr. Elizabeth Somer, autorica knjige Age-Proof Your Body. Omega-3 masne kiseline sprečavaju upale u mozgu i reguliraju neurotransmitere. I kelj je vrlo koristan. Studija objavljena u časopisu Neurology pokazuje da najmanje dva obroka povrća na dan – posebice zeleno lisnato povrće, poput kelja – usporava kognitivni pad za 40 posto.

 

Nos

Sjemenke suncokreta su hrana za one koje pogađa peludna groznica jer sadrže vitamin E. Istraživači misle da smiruje dijelove imunološkog sustava koji su uključeni u alergijsku reakciju.

 

Kosa

Želite li jaku i sjajnu kosu, jedite svježi sir smanjene masnoće jer je bogat proteinima – 14 grama u pola šalice. Uživajte i u sjemenkama bundeve jer sadrže cink, kaže dr. Francesca Fusco, profesorica kliničke dermatologije na Mount Sinai Medical Center u New Yorku.

 

Koža

Kuhajte rajčicu. Likopen je jako dobar za kožu, može smanjiti oštećenja uzrokovana UV zrakama, rizik od raka i usporiti nastanak bora. I hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, kao što je lan (mljeveni) i riba, može pomoći koži da zadrži vlagu.

 

Usne

Jedite orahe i imat ćete vlažne i lijepe usne. Tijelo neprestano treba mijenjati stare stanice kože novima. Omega-3 masne kiseline pomažu u regulaciji ovog procesa.

 

Nokti

Od svih izvora željeza u supermarketu, govedina je među najboljima. Niske razine željeza, koje su česte u žena, uzrokuju anemiju i mogu dovesti do lomljivih noktiju.

 

Grudi

Klice brokula pružaju enzime koji mogu zaustaviti razvoj stanica raka dojke. Znanstvenici sa Sveučilišta Johns Hopkins otkrili su da klice brokula imaju do 20 puta više enzima nego odrasla biljka.

 

Srce

Šparoge su tu vrlo korisne. Talijanski istraživači otkrili su da vitamin B, odnosno folna kiselina smanjuje homocistein, aminokiselinu za koju se vjeruje da dovodi do upale, što može povećati rizik od srčanih bolesti. Osim toga, šparoge nude i solidnu količinu folata, te druge srcu korisne hranjive tvari, poput kalija. Popijte i tamni sok od grožđa. Prema podacima koji stižu sa Sveučilišta Glasgow, ljubičasti sok od grožđa bogat je fenolima, snažnim antioksidansima koji ‘gutaju’ za srce štetne slobodne radikale.

 

Želudac i crijeva

Posegnite za suhim šljivama. Bogate su vlaknima, pa probavni sustav radi kao fino podešen stroj. One mogu smanjiti i uznemirenost želuca. Studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da među 74.000 anketiranih žena, one koje su jele više vlakana imaju 49 posto manje izglede da će se udebljati. Dakako, za probavu su vrlo važni probiotici, odnosno fermentirana hrana.

 

Mišići i zglobovi

Svježi sir bogat je aminokiselinama koje mišići trebaju za rast. Proteini iz sirutke su ‘virtuozi’ kad je u pitanju pomoć u izgradnji tijela. Skuta je posebno dobra jer je proizvedena od sirutke.

 

Kosti

Češće gricnite malo gorke čokolade jer je bogata magnezijem, a on je od vitalnog značaja za zdravlje kostiju. Magnezij stvara kristalnu rešetku koja kostima daje strukturu. Ne čudi stoga da je unos magnezija povezan s većom mineralnom gustoćom kostiju. Uživajte i u hrani bogatoj kalcijem.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...