Cestitka_Uskrs

Linić: “Vlada se spremila za problem nelikvidnosti”

Ministar finacija Slavko Linić izjavio je večeras kako će Vlada u rješavanju problema nelikvidnosti i poteškoća s kojima se suočavaju tvrtke, pomoći putem Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, a građanima koji imaju problema s otplatom kredita može se pomoći odgodom plaćanja, ali ne i otpisom.

‘Vlada se spremila na problem nelikvidnosti. To je razlog da smo donijeli zakon o predstečajnim nagodbama’, odgovorio je ministar Linić na pitanje novinara u Dnevniku HTV-a planira li Vlada pomoći onima koji kredite ne mogu vraćati, građanima i tvrtkama.

‘Tvrtkama će država svoje potraživanje, kao i bankarsko potraživanje, pretvoriti ili u ulog ili smanjiti odnosno otpisati. U isto vrijeme, pokušat ćemo naći ljude koji će ući u nove tvrtke, osigurati dodatna sredstva i tako riješiti i plaće i redovito poslovanje, ali i investicije koje ovaj put očekujemo od privatnog sektora’, istaknuo je Linić.

Ministar financija napomenuo je kako pripremaju i rješenja za tvrtku “Dalekovod” kojoj je ove godine HBOR izdao mnoga jamstva za radove u inozemstvu. Kada je riječ o građanima, Linić poručuje kako ostaje samo ono osnovno – odgoda naplate potraživanja neovisno jesu li to porezi ili su to krediti. ‘Ljudima koji u ovom trenutku ili nemaju dovoljnu plaću ili su čak bez plaće jedino mogu pomoći odgode. Otpisi za građane ne vjerujem da mogu postojati’, istaknuo je.

Ministar Linić također je naveo kako ne vidi razloga za štrajk sindikata u obrazovanju, znanosti i školstvu. ‘U 2012. nismo uštedjeli ni jednu kunu na plaćama i to želimo iduću godinu. Razloga za štrajk ne vidim jer pregovaramo’, kazao je te dodao kako su u novom temeljnom kolektivnom ugovoru predmet samo dodaci na plaću.

Odgovarajući na pitanje o prijedlogu proračuna za iduću godinu kojeg je Vlada RH danas poslala Hrvatskom saboru, ministar financija je naveo kako je poruka Vlade štednja, ali u isto vrijeme i investicije, državnog i privatnog sektora.

Ministar financija najavio je ‘bitku’ za svaki projekt – i za TE Plomin i za HE Omblu, kao i ostale hidroelektrane, ulaganja u aerodrom i u Inu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...