Odrekli smo se božićnice i regresa, a sad žele i naše gaće

Oko dvije tisuće policajaca okupilo se oko 10 sati na Trgu bana Jelačića da izraze nezadovoljstvo najavama iz Vlade da se sa 1. 1. 2013. godine na snagu neće vratiti ranija prava iz Zakona o policiji i kolektivnog ugovora. Osnovno pravo zbog kojeg su se ponajviše i okupili tiče se onih policajaca koji odlaze u mirovinu, a kojim bi se njima umjesto prava na sadašnje tri plaće za otpremninu vratilo pravo na isplatu deset prosječnih plaća.

‘Odrekli smo se isplate božićnice i regresa, a ovim nam žele skinuti i gaće’, slikovito se izrazio Dubravko Jagić, predsjednik sindikata policije. Dodao je kako se policija već dovoljno toga odrekla te da ipak neće dopustiti da se s njima manipulira, a policajce dovede na prosjački štap.

‘Prosječna plaća policajca iznosi oko 3,5 tisuća kuna, a ako dozvolimo da nam počnu kršiti prava, oni će ići i dalje’, istaknuo je Jagić. Napomenuo je i da su loš odnos kakav imaju s ministrom Rankom Ostojićem imali jedino u razdoblju kada je MUP-om rukovodio također SDP-ovac Šime Lučin.

‘Osim onih policajaca koji su imali pravo na slobodan dan, prosvjedu su se pridružili i mnogi drugi, dok je nekima odlazak na prosvjed ipak zabranjen’, kazao je Jagić te napomenuo i kako sigurnost građana nije i neće biti dovedena u pitanje.

‘Ako ne naiđemo na razumijevanje, moguće je da će policija odbiti izvršavati neke zadaće, ali ne one najbitnije’, zaključio je Jagić.

Nakon kratkog govora i scenskog igrokaza glumca Denisa Bašića koji se našalio na račun Slavka Linića, kolona policajaca uputila se prema Trgu svetog Marka gdje će prosvjed održati ispod prozora Vlade koju i optužuju za cijelu situaciju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...