Poslodavci ocijenili vladu: Odličan 2

Opće stanje u gospodarstvu u ovoj godini poslodavci su ocijenili mršavom dvojkom, a ni u idućoj godini ne očekuju značajnije pomake.

‘Ne sumnjamo u dobru namjeru Vlade, ali ne vidimo poteze ekonomske politike koji će promijeniti stanje’, poručio je predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić kritizirajući Vladinu ekonomsku politiku. Poslodavci najviše zamjeraju Vladi povećanje poreznog opterećenja, neprovođenje reformi u javnom sektoru i zastoj u restrukturiranju javnih poduzeća.

‘Stanje je i dalje pesimistično, nismo stvorili uvjete u kojima je isplativo investirati’, rekao je Mudrinić, komentirajući rezultate istraživanja ‘Poslovna očekivanja u 2013. godini’, koje donosi ocjenu poslodavaca i poduzetnika o poslovanju u ovoj godini te očekivanim gospodarskim trendovima u sljedećoj godini.

Opće stanje u gospodarstvu članovi HUP-a su ocijenili prosječnom ocjenom 2,06. Zanimljivo je da niti jedan sudionik istraživanja opće stanje u gospodarstvu ne ocjenjuje ‘izvrsnim’, a svega njih 2,4 posto smatra da je stanje ‘vrlo dobro’. Najlošiju ocjenu općeg stanja dali su predstavnici malih poduzeća (1,96). U regionalnom smislu najlošiju ocjenu stanja dali su dalmatinski poslodavci, a u sektorskom poduzetnici iz graditeljstva.

S druge strane, poduzetnici iz turističkog sektora bili su najblaži u ocjeni gospodarskog stanja ocjenjujući ga s prosječnih 2,38. U usporedbi s prethodnom godinom, ova je godina označena, u gospodarskom smislu kao izgubljena. Skoro dvije trećine sudionika istraživanja opće stanje u gospodarstvu u ovoj godini ocjenjuju lošijim od onog koje je bilo u 2011.

Kod većine poduzetnika prevladava pesimizam i u očekivanjima općeg gospodarskog stanja za iduću godinu. Najveći dio sugovornika u istraživanju (55,4 posto) smatra kako će stanje u idućoj godini biti približno isto stanju kakvo je zabilježeno u ovoj godini dok 38 posto anketiranih očekuje pogoršanje situacije.

Kada je riječ o samim poduzećima na mikro razini, očekivanja su ipak nešto povoljnija. Naime, 29 posto poduzetnika očekuje manje prihode od onih iz ove godine, dok ih 35 posto očekuje povećanje prihoda. Najveći rast prihoda očekuje se u turizmu i trgovini dok je najmanji udjel optimističnih ponovno zabilježen u graditeljstvu.

Međutim, znatno manje optimizma poduzetnici su iskazali u pogledu zapošljavanja. Smanjenje broja zaposlenih u svojim poduzećima očekuje čak 73,5 posto, a samo 6 posto očekuje povećanje zaposlenosti.

‘Očekuje nas još jedna godina zaostajanja, daljnjeg restrukturiranja uz više otpuštanja nego novog zapošljavanja, borbe za nova tržišta i nove poslove i godina samopouzdanja da imamo snage i vještine sačuvati svoje tvrtke i poslovanje’, sumirao je očekivanja poslodavaca Davor Majetić, direktor HUP-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...