Shakespeare u digitalnom obliku

Gotovo 500 godina nakon što su napisane, najpoznatija ljubavna drama “Romeo i Julija” i tragedija “Macbeth” od sada su dostupne kao aplikacije za iPad koje spajaju tekst s audio izvedbama, komentarima i drugim interaktivnim sadržajima, a dio su novog serijala britanskog izdavača Explore Shakespeare namijenjenog približavanju tog klasika modernim čitateljima.

‘Mnogi na svojim policama drže primjerke Shakespearea koje nikada nisu ni pokušali pročitati zbog uvjerenja da je to teška književnost koju treba znati cijeniti i za koju treba biti posebno učen’, kaže izvršni producent serijala Explore Shakespeare John Pettigrew.

Te su drame napisane da bi u njima uživala široka publika, smatra Pettigrew. Ako je čitateljima omogućen uvid u kontekst, nije teško savladati zastarjele ili poetske izraze, ističe.

U središnjem fokusu aplikacije je tekst uz koji su čitateljima ponuđeni riječnici, bilješke, fotografije i kratki sadržaji koje mogu konzultirati u svim fazama čitanja. “Sve je dizajnirano tako da zadrži zanimanje čitatelja, stavljajući ga u ulogu glumca, redatelja ili pisca”, kaže Pettigrew.

Kako bi bolje razumjeli manje uobičajene jezične izraze, čitatelji mogu dodirom na riječ ili izraz saznati njihovo točno značenje, koje se često razlikuje od onog očekivanog, dodaje.

Aplikacija sadrži i cjelovite audio izvedbe Shakespearovih junaka u interpretaciji glumačkih zvijezda poput Kate Beckinsale i Martina Sheena, dok druge opcije čitateljima pomažu bolje shvatiti odnose glumaca na sceni, razumjeti na koji način Shakespeare prožima razne teme kroz čitavo djelo, te bolje analizirati tekst.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...