U kojoj dobi započinju problemi s pamćenjem?

Iako se dosad smatralo da lagani gubitak memorije započinje s 57. godinom života, čini se da ipak naznake zaboravljivosti započinju ranije

Ne možete se sjetiti gdje ste ostavili ključeve? Nedostaju vam određene riječi koje se stalno zadržavaju na vrhu jezika? Vrlo vjerojatno ste zakoračili u životno doba u kojemu se javlja početak zaboravljivosti, a to, kako pokazuje istraživanje, može početi već u 30-ima.

Iako se dosad smatralo da lagani gubitak memorije započinje s 57. godinom života, čini se da ipak naznake zaboravljivosti započinju ranije. U internetskom istraživanju 11 posto ispitanika izjavilo je kako je su primijetili čestu zaboravljivost u 40-ima, a šest posto njih manje probleme s pamćenjem primijetilo je već u 30-ima.

Nakon 50-ih godina života zaboravljivost je sve češća, a ljudi nerijetko osjećaju neugodnost jer se ne mogu sjetiti nekih stvari. Primjerice, ispitanici su otkrili kako se ne mogu sjetiti gdje su spremili čarape, a često zaborave i potrebnu riječ.

U istraživanju internetske stranice Love to Learn sudjelovalo je više od 1000 odraslih osoba starijih od 50 godina. ‘Briljantna memorija nije nešto što vi posjedujete nego je nešto na čemu se radi. Mozak je mišić koji se mijenja kada ga vježbate. Svi mogu poboljšati svoje pamćenje’, istaknuo je Jonathan Hancock, svjetski šampion u pamćenju.

Stručnjaci ističu kako mozak možete vježbati uz pomoć čitanja, križaljki, pomaganja djeci oko zadaće te učenju novih vještina na, primjerice, tečajevima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...