Unutarnje uho kao napajanje?

Već je šezdesetak godina poznato da u unutarnjem uhu imamo svojevrsnu “biološku bateriju”, koja je bitna za normalan sluh, no još je nitko nije pokušao iskoristiti za napajanje korisnih elektroničkih uređaja. Tako barem kaže Konstantina Stankovic, otološka kirurginja koja je MIT-ov čip usadila zamorcu.

Čip o kojem je riječ napaja se upravo putem te “baterije” koja se nalazi u pužnici – uzima malen dio struje vrlo niskog napona koja se stvara disbalansom kalijevih i natrijevih iona na suprotnim stranama membrane kad bubnjić vibrira. Iako je napon vrlo nizak, to je zapravo najviši (izvanstanični) napon u tijelu.

Bitno je da čip troši što je manje struje moguće, jer bi u suprotnom mogao otežati ili onemogućiti normalan sluh. Kod eksperimenta sa zamorcem zaključili su da je zamorac i dalje normalno čuo.

Spomenuti čip razvio je MIT-ov odjel Microsystems Technology Laboratories (MTL), a bežično je prenosio podatke o kemijskom stanju u uhu koji su iščitavani pomoću posebnog vanjskog prijemnika. Ovakva tehnologija otvara vrata nadgledanju biološke aktivnosti u ušima ljudi koji imaju problema sa sluhom. Više o čipu možete saznati ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...