A NEDOSTAJE I ZATVORSKOG SMJEŠTAJA

Vlada odbila Mađare iako nam trebaju investicije

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Mađarski holding KESZ ponudio je Hrvatskoj Vladi da po modelu javno privatnog partnerstva (JPP) u Slavoniji izgradi zatvor. NO, nadležno ministarstvo i Čačićev Centar za energetski sektor i investicije su ih odbili, otkriva Poslovni dnevnik.

Mihály Varga predsjednik uprave i većinski vlasnik KÉSZ-a, poslao je pisma namjere Vladi, mađarskom Veleposlanstvu u Hrvatskoj te Agenciji za javno-privatno partnerstvo u kojima objašnjava kako je KÉSZ 2008. godine izgradio zatvor u mađarskom Tiszalöku kojim sada upravlja jedna od tvrtki unutar njihova holdinga. Takav isti model htjeli su primijeniti i u Hrvatskoj.

‘Telefonski sam kontaktirao ministarstva, Vladu RH i poslao im dokumente, uključujući i pismo namjere, holdinga KESZ iz kojih je sve vidljivo. Ministarstvo financija je jedino reagiralo i na sastanku me uputilo u slijed postupaka za što sam im zahvalan. Ostali kojima su dokumenti poslani nisu reagirali ili su kao Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) na koji sam upućen preko Ministarstva pravosuđa odgovorili da ne postoji interes za gradnju takvog kompleksa u Slavoniji što nam je bila interesna zona’, objasnio je Poslovnom dnevniku Vjekoslav Beck, predstavnik KESZ-a u Hrvatskoj. Becka najviše ljuti što vladajući stalno pričaju o privlačenju stranih investitora, a kada do toga dođe Vlada je apsolutno nezainteresirana. Osim što su Hrvatskoj prijeko potrebne investicije, nasušno joj trebaju i zatvorski kapaciteti budući da su postojeći već odavno prekrcani.

Mađari su, naime, bili spremni uložiti svoj novac u izgradnju zatvora te se naposljetku bavio njegovim održavanjem, zapošljavanjem čuvara i kompletnim rukovođenjem kompleksom. Graditeljstvo im je glavna djelatnost, a unutar holdinga KESZ posluje 60 tvrtki koje se uz građevinu bave i iznajmljivanjem nekretnina.

U Ministarstvu pravosuđa kažu kako su KESZ-u odgovorili da Hrvatska trenutno nema potrebu graditi zatvor u Slavoniji po principu javno-privatnog partnerstva. ‘Ako se to promijeni, kontaktirat ćemo mađarski holding kao i sve druge zainteresirane’, istaknuli su za Poslovni dnevnik.

Iz KESZ-a pak ističu kako nisu inzistirali da lokacija za gradnju zatvora bude u Slavoniji, no da im se okolica vojnog poligona u Gašincima kod Đakova činila kao idealna pozicija, a uz zatvor su planirali graditi peletanu odnosno elektranu na biomasu čiji bi višak toplinske energije usmjerili na zagrijavanje oko dva hektara staklenika.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar