Administrativna zanimanja možda nisu atraktivna, ali su tražena

Prošli smo se tjedan fokusirali na poslove u prodaji. Uz konstataciju da se dobri prodavači traže i u krizi analizirali smo visinu prosječne plaće u prodaji, što je potrebno da biste se zaposlili kao ‘prodavač’ te predstavili nekoliko atraktivnih poslova u prodaji.

Među najtraženije kategorije zanimanja ubrajaju se i administrativna zanimanja za koje je od početka 2012. godine objavljeno više od 1.200 natječaja na portalu MojPosao.

Kada je riječ o uvjetima navedenim u oglasima za administrativne poslove, u više od polovice oglasa tražila se srednja stručna sprema. Prethodno radno iskustvo bilo je važno polovici poslodavaca. Uz osnove poznavanja rada na računala (pri čemu su se najčešće navodili Word i Excel) tvrtkama je bilo je važno da kandidati govore engleski jezik. Podjednak broj oglasa objavljen je za poslove na određeno i na neodređeno vrijeme.

Prosječna visina plaće koju možete očekivati za administrativna zanimanja iznosi 4.140 kuna za posao Administratora, a 4.594 kn za posao Tajnice. Podaci servisa MojaPlaća otkrivaju i plaću za zanimanja koja nisu ‘strogo’ administrativna, ali se često nalaze u toj kategoriji. Tako Asistent u odjelu ljudskih resursa ima prosječnu plaću od 5,494 kuna, a Referent u nabavi 5.194 kune.

Harburg-Freudenberger Belišće d.o.o. traži osobu za poziciju Human Resources Assistant koja će biti zadužena za objavu natječaja, pregledavanje prijava, dogovaranje intervjua, vođenje kadrovske evidencije zaposlenika tvrtke i druge poslove. Potrebno je imati visoku ili višu stručnu spremu s područja poslovne administracije i prava, kao i prethodno radno iskustvo u ljudskim resursima.

 

Tvrtka Kardian d.o.o. iz Zagreba koja se bavi prodajom i servisiranjem medicinske elektroničke opreme zapošljava Voditelja administracije. Kao i u prethodnim oglasima koje smo istaknuli, i ovdje je važno dobro poznavanje engleskog jezika, a uz vrlo dobro služenje računalom, neophodno je i prethodno radno iskustvo. Cijeli natječaj možete pogledati ovdje.

Bez obzira vidite li nastavak karijere u strogo administrativnom zanimanju ili zanimanju koje uključuje i jedan dio administrativnih poslova, dobro je znati razliku između dva pojma koji se često ‘brkaju’.

‘Radni staž’ pojam je koji se usko veže uz radno iskustvo evidentirano u radnoj knjižici. Za razliku od toga, ‘radno iskustvo’ je širi pojam koji obuhvaća sve poslove koje ste ikada u životu radili. Pa tako i ‘radni staž’.

Poslovi koji spadaju u radni staž (odnosno, poslovi koji su evidentirani u radnoj knjižici) zaista čine dio radnog iskustva. No, postoji puno poslova koje ste tijekom života radili, a s radnom knjižicom nemaju baš nikakve veze. Oni također čine dio vašeg radnog iskustva.

Tako radno iskustvo obuhvaća i poslove koje ste radili kao volonter, honorarac (na pola radnog

vremena ili na puno radno vrijeme), student (preko studentskog ugovora) i sl. U njega se ubrajaju i jednokratni projekti na kojima ste sudjelovali ili ‘fuš’ koje ste radili povrh svog ‘redovnog’ posla.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...