Ako se protive spolnom odgoju, neka djecu upišu u katoličke škole!

U Hrvatskoj godišnje zatrudni više od dvije tisuće adolescentica. Od toga bude oko 400 prekinutih trudnoća, a oko 1.700 poroda. Ta je brojka tu već deset godina, i nimalo se ne smanjuje niti povećava i jedan je od jakih argumenata za uvođenje spolnog odgoja u škole.

Budući da su uoči najavljenih prosvjeda protiv uvođenja zdravstvenog odgoja u škole organizatori proveli vrlo agresivnu kampanju, zatražili smo komentar onih koji imaju suprotno mišljenje. Posebno nam je zanimljiv bio stav o interpretaciji zdravstvenog odgoja inicijative ‘Nepomireni’, organizatora prosvjeda. Oni tvrde da odabir tog programa zapravo znači da roditelji žele da im dijete u 5. razredu OŠ kroz obavezni nastavni program bude poticano na masturbiranje (ali u svojoj sobi) ili u 1. razredu SŠ bude vješto u navlačenju kondoma na tikvasto povrće. Zato traže da roditelji koji to ne žele mogu odbiti dijete slati na nastavu iz zdravstvenog odgoja.

Pokušavaju osujetiti uvođenje seksualne edukacije u škole

Vesna Mihoković-Puhovski, predsjednica udruge Protagora i Foruma za slobodu odgoja nas upozorava da se radi o još jednom pokušaju sabotaže uvođenja zdravstvenog odgoja u škole.

– To što se u ime Grozda radi zlonamjerna je nebuloza kojom pokušava uplašiti javnost ne bi li ponovno osujetili uvođenje seksualne edukacije u škole. Po našem stavu, u suvremenoj demokratskoj državi dužnost je javnog obrazovnog sustava posredovati sve znanstvene spoznaje djeci i mladima. A ako se ti roditelji tome suprotstavljaju, neke svoju djecu upišu u katoličke škole, kazala nam je Mihoković-Puhovski.

“Nepomireni”, naime, danas održavaju prosvjed kojim žele iskazati protivljenje zdravstvenom odgoju, točnije njegovom dijelu pod nazivom “Spolna/rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje”, smatrajući da se time u školama “nameće rodna ideologija, krši ustavno pravo roditelja na odabir odgoja svoje djece, a demokracija bahato pokazuje srednji prst dok svojim srednjim rodom prljavo dira hrvatsko djetinjstvo”. “Hrvatsko djetinjstvo”, naglasila je jedan njihova članica putem Katoličkog radija.

Pravo djeteta na obrazovanje, jače je od prava roditelja na zatupljivanje djeteta

– S kojim pravom oni u ime jedne manjine, bez obzira što se stalno manipulira s informacijama da su oni većina, iako i među katolicima ima puno onih koji podržavaju ovakav program, to žele osujetiti? I kuda onda s djecom roditelja koji smatraju da njihova djeca ne samo da imaju pravo, nego da ih je škola i obavezna educirati o seksualnosti?, odgovara im Mihoković-Puhovski te nastavlja s argumentima:

– Vjerska edukacija se financira iz poreza svih građana i odvija se u župama, a uz to se još jednom financira i vjeronauk u školama. Imamo tu još niz pitanja, ali ono što je nužno reći jest to da je u hijerarhiji ljudskih prava pravo djeteta na obrazovanost jače od prava roditelja na zatupljivanje djeteta predrasudama. Možemo to usporediti i sa zemljama u kojima žive mormoni. Tamo će njihovo po život ugroženo dijete ukoliko dođe u bolnicu dobiti transfuziju bez obzira na to što to njihovi roditelji ne dozvoljavaju, kaže nam Mihoković-Puhovski.

Cilj nije izgraditi stav već educirati

Cilj zdravstvenog odgoja, upozorava Mihoković-Puhovski, nije izgraditi stav djeteta, već samo educirati.

-Recimo, na satovima na kojima će se učiti o seksualnosti, učenicima će biti rečeno da postoji kondom i koja je njegova funkcija, ali djeca će sama odlučivati o tome hoće li koristiti kondom ili ne. Tu odgojni utjecaj roditelja neće doći u pitanje i ako je dijete iz vjerskih razloga odgojeno da ne ulazi u seksualne odnose prije braka i ne koristi kondom, onda to ono neće ni činiti, ali će znati što kondom jest.

Godišnje oko 400 maloljetničkih pobačaja

O svemu razgovarali smo i s direktoricom udruge Roda Ivanom Zanze. Ona nam je na početku razgovara iznijela jedan zanimljiv podatak: u Hrvatskoj godišnje zatrudni više od dvije tisuće adolescentica. Od toga bude oko 400 prekinutih trudnoća, a oko 1.700 poroda.

– Ta je brojka tu već deset godina, i nimalo se ne smanjuje niti povećava. Roda zato podržava uvođenje zdravstvenog odgoja na koje se čekalo godinama jer bi uvijek bilo nešto što bi ga spriječilo, i to je, zbog razloga iznesenih gore, uvijek bilo na štetu djece.

– Zdravstveni odgoj je puno više od spolnog odgoja koji u osnovnoj školi čini 17 sati ukupnog sadržaja, a u srednjoj 13 sati. Ne samo Roda, već većina roditelja podržava uvođenje ovakvog zdravstvenog odgoja i bilo bi važno znati zašto su ti roditelji protiv – je li zbog onoga što znaju o zdravstvenom odgoju ili zbog onoga što su im prezentirale udruge koje se tome protive, pita se Zanze.

Djecu se potiče da budu odgovorna prema sebi

Kako nam je objasnila direktorica Rode, ” u samom zdravstvenom odgoju nema ničega spornog”. “Sve je to norma hrvatskog društva i mjere koje su u našim javnim politikama, u hrvatskim zakonima i hrvatskom Ustavu. Djecu se potiče da budu odgovorna prvenstveno prema sebi i svome tijelu, a onda i prema drugima. Vjerujem da nam je svima, svim roditeljima, jednako važno da djecu odgajamo kao odgovorne i nenasilne građane koji poštuju različitosti”.

Njima je sporan spolni odgoj koji je, kaže nam Zanze, godišnje na razini tri ili četiri sata.

– Mislim da se nitko tko odgaja svoju djecu i razgovara s njima ne treba bojati da će s tri ili četiri sata zdravstvenog odgoja biti ugrožene njihove obiteljske vrijednosti.

Ipak, zamjerku ima, i to na račun Ministarstva obrazovanja.

– Ministarstvo je trebalo informirati roditelje o sadržaju koji će djeci biti prezentiran ovisno o razredu u koji dijete ide te treba pružiti podršku profesorima koji trebaju taj zdravstveni odgoj implementirati, zaključuje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...