Novi projekti civilnom društvu

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Delegacija Europske unije u Hrvatskoj dodijelila je grantove za šest projektnih ideja koje su predložile hrvatske organizacije civilnog društva. Projekti će se financirati iz proračuna za civilno društvo u sklopu programa IPA INFO 2011, temeljem poziva za ponude iz proljeća 2012., priopćeno je iz Delegacije EU-a.

Očekuje se da će provedba projekata početi 1. siječnja 2013. i trajati između 12 i 15 mjeseci. Financiranje EU-a je do 90 posto vrijednosti pojedinog projekta, a ukupni iznos koji dodjeljuje EU iznosi preko 460.000 eura. Glavni ciljevi programa IPA INFO jesu podići svijest o EU-u u zemljama proširenja, te osigurati javnu raspravu o integraciju u EU, kao i prednostima i izazovima, kaže Delegacija.

Tih šest projekata provodit će različite aktivnosti s različitim ciljevima iako im je zajednički opći cilj informirati hrvatske građane o svim pitanjima vezanim uz EU. U svjetlu očekivanog pristupanja Hrvatske EU-u 1. srpnja 2013. tim će se projektima dopuniti ostale aktivnosti Delegacije EU-a kao i aktivnosti hrvatskih institucija na informiranju građana o članstvu u EU-u.

Grantovi su podijeljeni na tri skupine. U prvoj skupini dva će se projekta fokusirati na opće akcije informiranja o EU-u, politikama EU-a i posljedicama članstva.

“Prema građanstvu EU-a” naziv je projekta vrijednog 89.720 eura uz udio EU-a u iznosu od 80.000 eura koji je dodijeljen Hrvatskom pravnom centru u Zagrebu. Namjera je projekta, putem radio emisija, javnih foruma i članaka na webu podići javnu svijest o praksi građanstva EU-a kao preduvjeta za sudjelovanje u demokratskom upravljanju EU-om.

Projekt “EUčionica 2 Moj dom u EU-u” vrijedan 108.448,42 eura uz udio EU-a u iznosu od 77.594,84 eura dodijeljen je Europskom edukacijskom forumu iz Zagreba, kao nastavak prethodnog projekta (EUčionica) dodijeljenog u okviru seta grantova u sklopu programa IPA INFO 2010. Cilj mu je, u suradnji s medijskim partnerima, informirati širu javnost o konkretnim rezultatima mogućnosti i suradnje koje pruža EU i to putem članaka, okruglih stolova, natjecanja u pisanju eseja i TV emisija.

U drugoj skupini su dva projekta koja imaju za cilj mladima u Hrvatskoj približiti EU.

Projekt “28. zvjezdica” dodijeljen PRONI Centru za socijalnu edukaciju sa sjedištem u Osijeku vrijedan je 92.232,13 eura od čega udio EU-a iznosi 82.971,50 eura. Projekt ima za cilj podići razinu razumijevanja i prihvaćanja vrijednosti i standarda EU-a među mladim ljudima i širom javnošću. Posebice želi motivirati participaciju mladih, stvoriti interes i razbiti predrasude o EU-u kreativnom i interaktivnom metodologijom. Bit će organizirane rasprave među vršnjacima i radio emisije.

Projekt “Mladi za EU” dodijeljen Lokalnoj agenciji za demokraciju iz Brtonigle u Istri vrijedan je 72.757,33 eura od čega udio EU-a iznosi 61.842,73 eura. Projekt će, među ostalim aktivnostima, organizirati seminare za učenike srednjih škola kako bi unaprijedili svoje kapacitete. Oni će također proizvesti audiovizualne materijale i nove informacijske alate.

U trećoj skupini dva će se projekta fokusirati na informiranje i educiranje o mogućnostima financiranja od EU-a. Projekt “Ostvari bilo što uz pomoć fondova EU-a” dodijeljen Organizaciji za civilne inicijative sa sjedištem u Osijeku vrijedan je 117.535,00 eura, od čega udio EU-a iznosi 83.000,00 eura. Kao što stoji u nazivu projekta, glavni mu je cilj pomoći potencijalnim korisnicima da ostvare svoje projektne ideje uz potporu fondova EU-a.

Projekt “Malo poduzetništvo u velikoj Europi” koji će provoditi Mali Lošinj vrijedan je 92.226,70 eura od čega udio EU-a iznosi 83.000 eura. Fokus rada projekta bit će na malim i srednjim poduzećima iz Primorsko-goranske županije uz brojna edukativna događanja za one koji će potencijalno aplicirati prema fondovima EU-a.

Osim tih šest projekata, Delegacija EU-a dodijelit će otprilike dodatnih sedam projekata iz fondova u sklopu programa IPA INFO 2012. Poziv na ponude objavljen je u rujnu 2012.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar