Bez posla u tri godine ostalo 200 novinara

U posljednje dvije, tri krizne godine u novinarstvu je izgubljeno više od 200 radnih mjesta, dok su plaće, posebno u privatnim medijima, prosječno pale za 20 posto, upozorio je danas predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka na 53. godišnjoj skupštini te novinarske udruge.

Nakon što su lani povećane naklade dnevnih listova, u ovoj godini zabilježen je pad naklade za pet do 10 posto, dok se još više smanjio prihod od oglašavanja.

‘Teško stanje u medijima oslikava i gašenje triju medija – Vjesnika, Nacionala i Foruma’, rekao je Zdenko Duka u Novinarskom domu u Zagrebu, dodavši da je zabilježen trend tabloidizacije medija, odnosno porasta zabavnog sadržaja, dok je društveno relevantnog novinarstva sve manje.

Iako su internetski mediji u porastu, problem je, smatra Duka, što oglašavanje na internetskim medijima u ukupnom oglašivačkom kolaču u Hrvatskoj nije veće od pet do šest posto.

Predsjednik HND-a ustvrdio je da je razmatranje Ministarstva kulture o novom načinu plaćanja HRT pristojbe uzburkalo duhove. Kazao je da je na HND-u da iznese svoje stavove o medijskoj strategiji i da na njima ustraje. Smatra da se sporim tempom provode najave Ministarstva kulture o donošenju medijske strategije, a zatim i izmjene četiri do pet medijskih zakona.

‘Glavni zadatak HND-a jest zaštita slobode medija, slobode govora, te profesionalnih sloboda novinara i kvalitete medija’, ustvrdio je Duka.

Predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić upozorio je da je zbog opadanja sindikalnog članstva prihod od članarina pao sa 770.000 kuna u 2010. na 600.000 u 2012.

Upozorio je da je SNH dužan odvjetničkim društvima 550.000 kuna, zbog čega bi čak mogao zaprijetiti bankrot.

Filić je skupštini predložio da u proračunu za iduću godinu HND pomogne sindikatu s 50.000 kuna za troškove odvjetničkih usluga te da se razmotri mogućnost zapošljavanja pravnika, što bi im smanjilo odvjetničke troškove za 60 posto.

Izvijestio je da su novinari pokrenuli ili se protiv njih vodi stotinjak tužbi.

Skupština nastavlja raspravu o tezama za izmjene statuta kojima se predlaže reorganizacija tijela HND-a kako bi udruga bili što učinkovitija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...