Drugi krug predsjedničkih izbora u Sloveniji

U Sloveniji je u sedam sati u nedjelju otvoreno više od 3.300 birališta na kojima se glasuje u drugom krugu na izborima za predsjednika države.

U prvom krugu izbora prije tri tjedna najviše glasova, 39,93 posto, dobio je bivši predsjednik vlade Borut Pahor, dosadašnji predsjednik Danilo Tuerk bio je drugi s 35,9 posto, dok je kandidat desnog centra Milan Zver s 24 posto glasova otpao.

Zadnji tjedan kampanje Pahora i Tuerka bio je donekle zasjenjen javnim prosvjedima protiv vladajućih političkih i gospodarskih elita, koji su se odvijali u različitim slovenskim gradovima. Dvojica kandidata o tome su se različito izjašnjavali, kao i o odnosu prema vladi i njezinoj odgovornosti za gospodarsku krizu i socijalno stanje u državi.

Pahor, koji se želi profilirati kao političar centra, zagovarao strpljivost i pregovore vlade i oporbe kako bi se našao pravi recept za izlazak iz krize, upozoravajući na političku i društvenu krizu do koje može doći iduće godine ako se o reformama ne postigne politički konsenzus.

Tuerk je pak prosvjede uzeo kao dokaz za svoju tezu da vlada svojom politikom štednje nije uspjela potaknuti oporavak jer se je kriza produbila, te da ne treba unaprijed isključiti alternativna rješenja, uključujući i tehničku vladu, čemu se Pahor protivi.

Predizborne ankete u posljednjem tjednu pokazuju da je Pahor u znatnoj prednosti. Slovenski analitičari smatraju da će rezultat ovisiti i o tome koliko će birača izaći na izbore i hoće li se kao u prvom krugu ponoviti vrlo mala izlaznost, kad je na birališta došlo samo 47 posto birača, najmanje na bilo kojim izborima za predsjednika države ili na općim parlamentarnim izborima od stjecanja samostalnosti.

U nedjelju u večernjim satima znat će se hoće li Pahoru poći za rukom postati predsjednikom države, nakon što je prije godinu na prijevremenim izborima izgubio mjesto predsjednika vlade, ili će pak Tuerk, profesor međunarodnog prava i nekadašnji predstavnik Slovenije u UN, unatoč suprotnim izbornim prognozama dobiti još jedan petogodišnji mandat.

Slovenska televizija objavit će rezultate izlaznih anketa već u 19 sati, a koji sat kasnije bit će poznati i neslužbeni rezultati glasovanja na svim biralištima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...