HPGD Zoranić i Gradska glazba Zadar nastupili u crkvi sv. Frane

Večeras je crkva sv. Frane ugostila brojne Zadrane koji su došli uživati u koncertu HPGD Zoranić i zadarske Gradske glazbe. Zbor je izveo program sastavljen od tradicionalnih domaćih i stranih božićnih pjesama,a sve pod budnom dirigentskom palicom maestra prof. Jurice Šoše. Na bogatom repertoraru HPGD Zoranić našle su se tradicionalne skladbe poput pjesama Gloria i O Tannenbaum, ali i gospel skladbe Kum ba yah i Swing low sweet chariot. Članovi Gradske glazbe Zadar nastupili su predvođeni maestrom Tomislavom Koštom. Njihov je program također bio sastavljen od božićnih i duhovnih skladbi. Gradska glazba izvela je među ostalim skladbama i jednu od Bachovih simfonija, te nezaobilaznu Ave Mariu. Osim ova dva ansambla gledatelji su večeras imali priliku čuti i Zbor nadbiskupske klasične gimnazije predvođen dirigentom Tomislavom Peharom.

Osim besplatnim ulazom, HPGD Zoranić i Gradska glazba Zadar privukli su posjetitelje i činjenicom da su upravo oni dva najstarija zadarska amaterska ansambla.

Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo Zoranić osnovano je još 1908. godine, a ime su odabrali u čast 400-oj obljetnici rođenja poznatog zadarskog pisca Petra Zoranića. U ovih sto godina postojanja, ovo je društvo djelovalo kroz razne vokalne i instrumentalne sastave, dramske i plesne grupe. U prvoj godini postojanja pokrenulo je i pjevačku i glazbenu školi, prvu u Dalmaciji u to vrijeme. Društvo nije djelovalo za vrijeme dva svjetska rata. Za vrijeme Domovinskog rata pjevači nisu zaustavili svoj rad, pjevalo se prvo u Kneževoj, pa u Providurovoj palači, a nerijetko i u skloništima. I danas se HPGD Zoranić sastoji od amatera, a zauzima nezamjenjivu ulogu u kulturnim i glazbenim događanjima na području Zadra, Županije, ali i šire.

Gradska glazba Zadar osnovana je pak 1871. godine. Od tada je promijenila barem 6 dirigenata, a danas broji oko četrdeset aktivnih članova. Unutar nje djeluje i Mala škola gdje se obrazuju mladi članovi. Glazbenici priređuju nastupe diljem cijele Županije, a u njihov opus spadaju promenadni nastupi, budnice i prigodni koncerti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...