Ministarstvo na papa-test pozvalo i umrle žene

Zavod za javno zdravstvo je do 30. studenoga poslao čak 7.528 poziva ženama na području Osječko-baranjske županije za preventivni ginekološki pregled u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice. Neki pozivi stigli su i na imena preminulih žena.

Tijekom 2013. godine bit će poslana još 22.584 poziva, a prvi pozivi upućeni su na adrese najstarijih žena, 1948. godišta. No u osječkom ZZJZ-u smatraju da je ovaj nacionalni program pun nedostataka, da nije prilagođen stanju na terenu i ponovno je rađen prema modelu kao i nacionalni programi ranog otkrivanja raka dojke i debelog crijeva, koji su u proteklih pet godina imali slabe rezultate, piše Glas Slavonije.

‘Ministarstvo je predvidjelo promotivan letak uz poziv, ali on nije prilagođen običnom puku, odnosno previše je stručan. Skeptični smo i zato što je prethodni nacionalni program, za otkrivanje raka debelog crijeva, imao odaziv od 23 posto, što je debakl. Ni s programom otkrivanja raka dojke nismo prešli željenih 70 posto odziva. Također, nije ista problematika kod nas i u, na primjer, Varaždinskoj županiji. Rak cerviksa u našoj je županiji tek na osmom mjestu po pojavnosti i na šestom mjestu po smrtnosti žena, ali znatno više imamo raka trupa maternice i jajnika, koje sada nitko neće pregledati jer ginekolozi nemaju mogućnosti ni vremena za tako sveobuhvatne preglede, koji traju najmanje 30 minuta’, upozorava dr. Nikola Kraljik iz ZZJZ-a.

Naime, upravo je Osječko-baranjska županija jedna od onih u kojima su ginekološke ordinacije prebukirane, pa jedan ginekološki tim ima i 6.200 pacijentica, a s ovim nacionalnim programom dobit će ih 9.000.

‘Dogodilo se da 20 timova u županiji treba pregledati 30.000 žena. Još je skandaloznije što je Ministarstvo zdravlja poslalo neažurirane podatke, pa su tako stavljeni pogrešni brojevi ginekoloških ambulanti, ali i upućeni pozivi ženama koje su preminule. Do sada nam se vratio već 221 poziv koji smo poslali, jer su žene umrle ili je adresa pogrešna’, upozorava dr. Kraljik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...