NASA planira zaustaviti asteroid i pretvoriti ga u postaju!

Američka svemirska agencija NASA u sljedećih desetak godina planira jedan od asteroida zaustaviti, otegliti u Mjesečevu orbitu i pretvoriti ga u svemirsku postaju s koje bi kretale ekspedicije na Mars.

Bijela kuća u sljedećih će nekoliko tjedana odlučiti hoće li ovaj projekt uvrstiti u plan svemirskih istraživanja za sljedeće desetljeće, a cijela je ideja ‘teška’ oko 2,5 milijardi dolara. Plan je asteroid težak oko 500 tona i velik poput dva autobusa na kat obuhvatiti golemom mrežom zakačenom na Atlas V raketu, polako ga zaustaviti, a potom ga ‘odšlepati’ u Mjesečevu orbitu. Ovaj bi asteroid potom služio kao svemirska postaja letjelicama na putu prema Marsu.

”Ideja o iskorištavanju asteroida stara je stotinjak godina, ali tek sada tehnologija je dovoljno razvijena da takvo što možemo i izvesti”, stoji u izvještaju NASA-e i Instituta za tehnologiju Sveučilišta u Kaliforniji koji surađuju na ovoj ideji. NASA nije htjela komentirati ovaj projekt jer su pregovori s Bijelom kućom još u tijeku, no bude li projekt odobren, bit će to revolucionaran korak u istraživanju svemira, ali i prvi slučaj da je čovjek pokušao pomaknuti neki prirodni svemirski objekt.

”Ideju su omogućila tri iskoraka u razvoju tehnologije istraživanja svemira. Prvo, mogućnošću otkrivanja dovoljnog broja malih asteroida koji se nalaze u blizini Zemlje. Drugo, mogućnošću korištenja solarne energije za potiskivanje takvih tijela i, treće, odlukom da do 2020-ih u Mjesečevoj orbiti imamo svemirsku postaju s ljudskom posadom”, stoji u izvještaju o čijoj će sudbini sljedećih tjedana odlučivati eksperti Obamine administracija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...