Policija lani uhodila Mladena Bajića i osam novinara

Bivši glavni ravnatelj policije Oliver Grbić u drugoj polovini prošle godine, pred parlamentarne izbore, navodno je naložio tajno praćenje glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osam novinara.

Mladena Bajića i novinare policija je nadzirala direktnim praćenjem te izlistima i telefonskim kontaktima. Formalni razlog za to je u izvidima oko curenja podataka tijekom istrage nad HDZ-om u slučaju Fimi-Media, doznaje Novi list. Izvješće o akciji nikad nije predano DORH-u i USKOK-u.

Prema informacijama kojima raspolaže Novi list, nadzor nad državnim odvjetnikom i novinarima se pokreće iako prethodno nisu iscrpljene druge radnje u istraživanju curenja podataka. List navodi i da za kontinuirano praćenje glavnog državnog odvjetnika nije bilo zakonskog uporišta.

U Ministarstvu unutarnjih poslova u studenom 2011. održan je navodno i radni sastanak na kojem se raspravljalo o mogućnosti uhićenja nekih od tih novinara. Sam Karamarko, navodi list, nije sudjelovao na radnom sastanku. Profesionalci iz policijskog sustava istaknuli su da ne postoje dovoljne indicije za ikakva uhićenja novinara, te da bi time izvrgnuli policiju velikim kritikama, kako u državi, tako i od strane Europske unije.

MUP: Nije bilo naloga za praćenje Mladena Bajića

– Ravnateljstvo policije u potpunosti negira da bi na temelju zakonskih ovlasti bila izdavana bilo kakva vrsta naloga za poduzimanje policijskih radnji ili ovlasti prema Glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću ili njegovim suradnicima, navodi glasnogovornica policije Jelena Bikić u priopćenju.

Služba za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova je izvijestila kako je uvidom u dokumentaciju Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije utvrđeno da je tijekom 2011. godine provedeno više kriminalističkih istraga zbog objavljivanja dokaza i tijeka tadašnjih kaznenih postupaka u medijima.

Mjere su poduzimali prema zahtjevima državnih odvjetništava za određenim krim istraživanjem, ali i temeljem ovlasti iz Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, navode.

U svim situacijama gdje su utvrđene osnove sumnje u postojanje kaznenog djela koje se goni po službenoj dužnosti, nastavljaju, obaviješteno je mjerodavno državno odvjetništvo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...