Predavanja o ovisnosti

U biogradskoj srednjoj školi održana su dva predavanja na temu ovisnosti. Jedno je bilo na nastavnike i profesore, a drugo za učenike.

Riječ je o stručnom predavanju koje je održao prof. dr. Slavko Sakoman poznati specijalist neuropsihijatar i znanstvenik koji se na području psihijatrije alkoholizma i ovisnosti posebno istakao u radu s mladima. Kako je došlo do suradnje s poznatim stručnjakom kazao nam je ravnatelj biogradske srednje škole prof. Ivica Kero.

Obzirom da je mjesec prevencije o ovisnostima, a mi smo imali nešto sredstava koje smo dobili od Županije upravo za program prevencije, iskoristili smo ih na način da se što veći broj mladih ali i starijih educira o toj problematici, koja je danas na žalost prisutna svud oko nas. Dr Sakoman svakako je najkompetentnija osoba i sretni smo što je prihvatio naš poziv te održao dva zasebna predavanja za djecu i profesore.

Prvom predavanju nazočili su profesori srednje i osnovne škole, te svi oni koji su zainteresirani za tu tematiku. Tema ovisnosti i kako se nositi s njima bila je zanimljiva za jedne i druge, a izlaganje dr. Sakomana prilagođeno svakoj od skupina jasno i shvatljivo. Spoznati opasnosti koje izazivaju ovisnosti, kako počinju, kako djeluju i kakve su posljedice, te kako ih otkriti i suočiti se s njima, ali i boriti protiv njih, bez sumnje su kompleksne teme ali i problemi koji se moraju sustavno rješavati.

Nakon predavanja dr. Sakoman nam je kazao: “Održao sam predavanje za nastavnike gdje sam pokušao definirati ulogu škole kao ustanove u lokalnoj zajednici, što ona sve treba i može učiniti svojim vlastitim resursima i na koji način mogu vršiti pritisak i motivaciju na druge institucije da odrade svoj dio posla i obveza kada su u pitanju djeca i zaštita djece od rizičnih ponašanja. Između ostalog prezentirali smo podatke gdje je vidljivo da djece ne vole školu, zašto ju u tolikom postotku ne vole, te analizirali način pedagoškog rada i potrebu kvalitetnije izobrazbe. Predočili smo odgojni proces i mehanizme kako bi djeca bolje usvajala poruke roditelja i nastavnika u školi,te postigli što kvalitetniji odnos odgajatelji – djeca-roditelji, što je iznimno važan element. Jednako tako važan element je savjest. Ona ne pada s neba, savjest je nešto što treba izgrađivati i dograđivati, a djecu treba osvješćivati da razmišljaju o izbjegavanju štetnih posljedica”, kazao je dr. Sakoman.

Nakon predavanja ravnatelj srednje škole Ivica Kero uručio je dr. Sakomanu prigodan dar napomenuvši kako škola ima dobru suradnju s Gradskim vlastima, a što najbolje pokazuje dar i vrećica sa logom grada Biograda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...