Razvoj volonterstva u prostoru hrvatskog visokog obrazovanja

Prvi susret volontera u ogranizaciji Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru i projekta „Volontiram“ održava se Zadar, 5. – 8. prosinca 2012.  Šest organizacija iz cijele Hrvatske predstaviti će svoj rad i način volontiranja.

Kroz pet radionica i dva okrugla stola educirati će se prema temi susreta: Razvoj volonterstva u prostoru hrvatskog visokog obrazovanja.

Tijekom godina postaje sve očitije kako potencijal volonterstva igra sve važniju ulogu u pronalaženju rješenja za različita društvena pitanja. Mnoge države počinju cijeniti doprinose volontera u društvenom i ekonomskom razvoju s obzirom da brojna istraživanja sustavno pokazuju pozitivan utjecaj volontiranja i volontera u raznovrsnim područjima djelovanja –obrazovanju, zaštiti okoliša, socijalnoj politici, pravosuđu, zdravstvu i dr. Postoje mnogi primjeri koji ukazuju da volonteri i volonterstvo doprinose jačanju osobnog ljudskog, ali i društvenog kapitala te povećavaju uključivanje građana u društveni razvoj. Ujedno, volonteri u svakoj državi predstavljaju ogroman ljudski potencijal koji posjeduje relevantna znanja i vještine korisne za širu zajednicu. Rezultati različitih istraživanja provedenih u razvijenim i tranzicijskim zemljama ukazuju na činjenicu da je volonterstvo jedan od važnih segmenata društvenog života i ekonomskog razvoja. Upravo se stoga teži osmišljavanju različitih načina vrednovanja volonterskog angažmana s obzirom da stjecanje specifičnih znanja i vještina volontiranjem danas već postaje učestalim dokazom brojnih istraživanja i analiza u međunarodnom i domaćem znanstveno-istraživačkom prostoru.

Želimo posebno istaknuti dva Okrugla stola koji će se održati u Zadru, 5. i 7. prosinca 2012. s početkom u 14 sati se u Svečanoj dvorani Sveučilišta, Obala kralja Petra Krešimira IV, 2 (Stari kampus).

Na temu “Razvoj volonterstva u prostoru hrvatskoga visokog obrazovanja” govorit će: doc. dr. sc. Karin Doolan, Sveučilište u Zadru, Nikolina Miočić, dipl. tur. kom., Zadarska županija, Upravni odjel za razvoj i europske procese, doc. dr. sc. Bojana Ćulum, Filozofski fakultet, Sveučilište u Rijeci, doc. dr. sc. Sanja Skočić-Mihić, Učiteljski fakultet, Sveučilište u Rijeci, mr. sc. Iva Hilj, Sveučilište u Puli, Marta Cifrek-Kolarić, prof. psych., Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru, Marina Raspović,mag., pedagoginja OŠ V. Korajca, Kaptol i Vilma Kotlar, mag., koordinatorica volontera Sveučilišta u Zadru.

Neke od tema radionica su socijalno poduzetništvo koje se u zadnje vrijeme spominje kao novi sustav koji bi trebao ponuditi odgovor na sve loše posljedice neoliberalnog kapitalizma: pravedniji u socijalnom, a održiviji u gospodarskom smislu, te service learning – učenje sudjelovanjem u zajednici koji u RH nije dovoljno istražen ni primjenjiv.

Na radionici Service Learning – učenje sudjelovanjem u zajednici bit će iznijeti najpoznatiji svjetski primjeri sudjelovanja učenika i studenata u zajednici u okviru Service Learning projekata, kao i neke od hrvatskih iskustava.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...