Sukošanski proračun 17,1 milijuna kuna

Na zadnjoj ovogodišnjoj sjednici općinskog vijeća Sukošana donesen je proračun za 2013. godinu u iznosu od 17,1 milijun kuna.

– Usprkos općepoznatoj gospodarskoj situaciji sukošanski proračun je razvojan, transparentan, štedljiv, realan, socijalan i društveno pravedan, obrazlagao je Martinac.

S tom konstatacijom nije se složila oporba koja se pitala što se to, osim rive na Rudini, u Sukošanu napravilo u protekle tri i pol godine.

– Sukošan vidljivo stagnira, realnost, nažalost, nije ružičasta. Možda je to lako reći kad si u oporbi, ali zaista treba nešto učiniti i napokon krenuti. Da ne bude prekasno, mišljenja je Božidar Dijan.

– Pa mi pola godine do ulasku u Europsku Uniju nemamo niti jedan jedini projekt za EU fondove. Vidljivo je da država nema novca. Pa tko će nam onda financirati izgradnju obale od marine do Tustice, rekonstrukciju sukošanskog neiskorištenog bisera Dječjeg raja i ostalih plaža, trga Gornja vrata, dječjih igrališta? Tko će napokon završiti poslovnu zonu Barake, zapitao se Dijan te zatražio što žurniju izradu idejnog projekta za uređenje obale od Ruševca do Sportskog centra Sukošan, koja je, kaže, ogledalo sukošanskog turizma, piše Zadarski list.

Načelnik Ante Martinac odgovorio je da je Sukošan u EU projektu izgradnje odvodnje i kanalizacije, vrijednom 100 milijuna kuna.

– Niti jedan naš projekt nije u ladici, svi su realizirani osim projekta izgradnje trga Gornja vrata, koji početkom godine čeka raskopavanje zbog izgradnje cjevovoda kanalizacije, rekao je sukošanski načelnik.

– Imamo zemljišta vrijednosti nekoliko desetaka milijuna kuna. Međutim, ne treba rasprodati zemljište kako bi se napunio proračun. Trebaju nam kapitalni projekti kako bismo otvorili nova radna mjesta i povećali životni standard svim našim žiteljima. Na tomu intenzivno radimo, poručio je Martinac, te najavio zapošljavanje petog općinskog djelatnika. Dosad su bili zaposleni tek načelnik, pravnica, tajnica i komunalni redar. Novi djelatnik će biti zadužen za EU fondove te za zaposlenike koji će se u Općinskoj upravi zaposliti preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, odnosno tzv. programa javnih radova za 1.600 kuna mjesečne plaće.

Odgovarajući na jedno od pitanja Šime Dijana (SDP-ov kandidat za načelnika) Martinac je obznanio da je rok za završetak rekonstrukcije sukošanske rive najkasnije do kraja veljače.

Prethodno je izglasan rebalans ovogodišnjeg proračuna koji je smanjen za čak 38,5 posto – sa 19,9 smanjen na 12,3 milijuna kuna. Najveća neizvršena stavka odnosi se na nerealiziranu prodaju zemljišta, što je trebalo napuniti Proračun sa pet milijuna kuna.

 

Milan Ročak umjesto Elvisa Dražića

Odlukom vijećnika umjesto Elvisa Dražića novi direktor komunalnog poduzeća Zlatna luka d.o.o Sukošan je diplomirani inženjer sigurnost Milan Ročak iz Debeljaka, donedavni šef Odjela za vatrogasnu operativu u Sektoru održavanja Hrvatskih autocesta, odnosno zapovjednik vatrogasnih postrojbi na autocesti A1 od 2003. godine. U Općini Sukošan obnašao je dužnosti donačelnika i predsjednika Vijeća.

Povjerenstvo za izbor i imenovanje, obrazlagala je Mirjana Veleslavić Nadinić, raspravljalo je o molbama triju kandidata. Tomislav Gašparović je otpao jer nije imao pet godina rada na vodećem radnom mjestu, Dražić i Ročak ispunjavali su sve postavljene uvjete te su ravnopravno ušli u “završnicu”. HDZ-ova vijećnička većina izabrala je svog člana Milana Ročka, nije prošao bivši član HSS-a Elvis Dražić koji je dužnost direktora obnašao od 15. lipnja 2007., posljednju godinu s prefiksom v.d.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...