Vrlo slab odaziv na slovenske predsjedničke izbore

Slovenci u nedjelju u drugom krugu predsjedničkih izbora odlučuju između aktualnog predsjednika Danila Tuerka i bivšeg premijera Boruta Pahora, a odziv na biralištima vrlo je slab.

Državno izborno povjerenstvo je objavilo da je u prva 4 sata od otvaranja birališta u 7 sati glasovalo 211.000 od ukupno preko 1,7 milijuna birača, ili nešto više od 12 posto. To je još manji odaziv birača u odnosu na prvi krug prije tri tjedna kada je u prva 4 sata glasovalo 13,49 posto birača i kada je ukupni izlazak birača na izbore iznosio 47 posto, najmanje na bilo kojim izborima za predsjednika države ili parlament od nastanka samostalne Slovenije.

Pretpostavlja se da je još manji broj ljudi na biralištima rezultat slabijih vremenskih prilika, sa snijegom i kišom, ali i zasićenosti birača, te njihova razočarenja političkih elitama koje se je iskazalo i u prosvjedima po slovenskim gradovima uoči izbora.

U jutarnjim satima svoje glasove dali su u svojim izborim jedinicama kandidati Danilo Tuerk i Borut Pahor, te predsjednik vlade Janez Janša.

Janša je na biralištu u Velenju, gdje je glasovao sa suprogom Urškom komentirao prosvjede čiji je nastavak najavljen i za idući tjedan, rekavši da je na njima bilo mnogo ekstremnih, i ljevičarskih i desničarskih stajališta, te da su ekstremisti izražavali nezadovoljstvo njegovom vladom, ali i politikom štednje koja prevladava u Europskoj uniji.

Slovenski komentatori ocjenjuju da bi Janši i njegovoj vladi bila prihvatljivija pobjeda Boruta Pahora na izborima zbog njegovih najava da će se zauzimati za političko povezivanje vladajućih i oporbe, kako bi se prevladala kriza, te da bi pad Janšine vlade koji neki priželjkuju bio u sadašnjem trenutku vrlo loš događaj.

Pahoru su ankete u izbornom tjednu davale znatnu prednost pred Tuerkom. Slovenska televizija objavit će večeras u 19 sati rezultate izlaznih anketa, a oko 21 sat mogu se očekivati i neslužbeni rezultati sa svih birališta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...