Zanimljiva borba za Europu i ostanak u ligi

Iza nas je prvi dio  22. sezone Maxtv Prve lige koji nam je donio zanimljivo stanje na ljestvici. Nažalost, nije riječ o borbi za prvaka, koja je okončana sredinom kolovoza, već o borbi pet klubova za mjesto u Europi . Osim toga zanimljivo će biti i na dnu ljestvice gdje se također pet klubova bori kako bi i sljedeće godine igralo  u HNL-u.

O borbi za prvaka nema smisla pričati jer se Dinamo i ove godine pokazao kao prejak protivnik za potencijalne izazivače (Hajduk i Rijeka), no s druge strane je ponovno razočarao lošom izvedbom u Ligi Prvaka.  Borba za drugo i treće mjesto je vrlo neizvjesna, pet ekipa pretendira na pozicije koje nude mjesto u pretkolu Europske Lige. Među njima najviše šansi imaju Hajduk i Rijeka, prvi zbog tradicije nastupanja u Europi, a drugi zbog dobrog igračkog kadra i financijske potkovanosti. No ne treba otpisati ni Slaven Belupo, Split i Lokomotivu, pošto se radi o kvalitetnim momčadima koje itekako mogu zagorčati život favoritima.  Ishod borbe za Europu će ponajviše ovisiti o mogućim odlascima ključnih igrača iz klubova, koji se najavljuju u zimskom prijelaznom roku. Tako Hajdukove zvijezde Caktaš i Vuković možda presele u Rusiju, splitovac Rebić prihvati poziv iz Bundeslige ili pak prvi topnik Lokomotive Kramarić ponovno zaduži opremu s brojem 9 u Maksimirskoj 128. Financijska situacija u ligi nije bajna,  većina klubova je prisiljena prodavati ključne igrače kako bi osigurala sredstva neophodna za poslovanje kluba i to će se itekako odraziti na konačan poredak.

Momčadi s dna tablice očekuje žestoka borba za ostanak, u igri su Istra 1961, Inter, Zadar, Cibalia i Zagreb.  Svaka momčad u ovom kvintetu, pa tako i Zadar, ima imperativ pobjede u svim ogledima s izravnim konkurentima kako bi osigurala još jednu godinu sudjelovanja u HNL-u. Teško je predvidjeti koje će od spomenutih ekipa sljedeće godine igrati u Drugoj ligi, a koje će i dalje ostati u elitnom društvu (ako se u današnje vrijeme uopće može tako nazvati).  Ključnim će se pokazati domaće pobjede, te dragocjeni  bod(ovi) na gostovanjima. Vrlo nezgodna konkurencija: izdašna Istra, borbena Cibalia, iskusni Inter i Ćirin Zagreb – poker je protivnika koji će testirati snagu momčadi Ferda Milina i pokazati ima li mjesta za Zadar u sljedećoj sezoni HNL-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...