General Gotovina dolazi na obilježavanje 20. obljetnice akcije “Maslenica”

Polaganjem vijenaca na spomen obilježja poginulim Hrvatskim braniteljima u Kašiću i Islamu Latinskom jutros počinje obilježavanje 20. obljetnice vojnoredarstvene akcije Maslenice.

Obilježavanje se nastavlja svetom misom u crkvi Svetoga Frane u 12,30 u Podpragu na Velebitu. Također iza podneva na programu je Memorijalni maraton od Masleničkoga mosta do Novigrada, dok će u 15 sati na rivi u Posedarju biti otkrivena Spomen ploča pripadnicima Hrvatske ratne mornarice (HRM) koji su sudjelovali u akciji.

Današnji program završava koncertom klape HRM-a Sveti Juraj i mornaričkoga orkestra u školskoj sportskoj dvorani u Poličniku.

Središnja svečanost obilježavanja akcije Maslenica održat će se u utorak, 22. siječnja, a svoj dolazak potvrdili su predsjednici Republike, Hrvatskog sabora i Vlade te general Ante Gotovina, koji je s pokojnim generalom Jankom Bobetkom planirao i vodio osloboditeljsku akciju Maslenicu.

Vojnoredarstvena operacija Maslenica bila je prva velika osloboditeljska operacija hrvatske vojske i policije. Počela je 22. siječnja 1993., u 6 sati ujutro, i u tri su dana hrvatski branitelji u zadarskome zaleđu oslobodili 15-ak sela, te bitne strateške točke kao što su Novsko ždrilo i zrakoplovna baza Zemunik. Također ponovno su prometno povezani jug i sjever Hrvatske, a naknadno je oslobođena i Hidrocentrala i brana Peruća, koju su pripadnici srpskih terorista neuspješno pokušali dignuti u zrak sa 30 tona eksploziva.

Akcija Maslenica bila je ključna za obranu Hrvatske od jugosrpske agresije i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske i policije, te najava pobjedonosne operacije Oluje 1995. .

U prva tri dana akcije Maslenica poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No, zbog snažnih topničko raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko diverzantskih napada srpskih agresora, koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenice, do 31. ožujka 1993. ukupno je poginulo 127 hrvatskih branitelja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...