Nakon cigareta Turska zabranila i nargile

Pradavna tradicija, vrlo ukorijenjena u turskoj kulturi, od nedjelje je zabranjena u Turskoj – ljudi neće smjeti pušiti nargilu na javnim mjestima. Ta je mjera jedan od novih propisa turske vlade u borbi protiv pušenja. Pušiti nargilu odsad je zabranjeno na javnim mjestima, a prekršiteljima prijeti kazna, prema vladinoj uredbi objavljenoj u službenim novinama.

Godine 2009. vlada u Ankari digla se protiv pušenja, zabranjujući ga na svim javnim mjestima – barovima, restoranima i kafićima. Nargila je bila zabranjena mlađima od 18 godina. Kafići su nastavili služili nargilu s voćnim mješavinama bez ili s malo duhana što je izazivalo ljutnju sanitarne inspekcije koja procjenjuje da je takvo pušenje opasno. Čim dolazi do izgaranja, potrošač udiše toksične tvari.

Nargila je bila vrlo popularna pod Otomanskim Carstvom. Njezina je potrošnja znatno smanjena pod republikom, od 1923., s dolaskom cigareta. Posljednjih godina nargila je ponovno u modi u velikim gradovima. Stručnjaci upozoravaju da zbog voćnih aroma koje ispušta nargila pri korištenju, njezini poklonici zaboravljaju da puše duhan te da je njegovo korištenje štetno. Budući da se puši dulje od cigarete, još je štetnija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...