Nastavnici: “Prekinite trakavicu o zdravstvenom odgoju!”

Udruga Nastavnici organizirano pozvala je biskupe i ministre da prekinu trakavicu o zdravstvenom odgoju. Smatraju da se na politikantski način i s politikantskim ciljevima vodi rasprava o pitanju koje je sporedno za hrvatsko školstvo.

Dok se raspravlja o zdravstvenom odgoju u drugi su plan bačeni svi ostali i mnogo važniji problemi hrvatskoga školstva, a hrvatske škole i cjelokupni sustav propadaju zbog nedostatka brige i sredstava, upozoravaju nastavnici. Ističu da se ne govori o dosad najslabijim rezultatima hrvatskih učenika na međunarodnim testovima iz matematike, kao ni o nastavnim programima i najavljivanom novom kurikulumu.

S jedne strane, navodi ta udruga, haranga ‘katoličkih’ udruga – i podrška Crkve – protiv zdravstvenog odgoja zapravo predstavljaju kampanju kojoj je krajnji cilj izvući što više novca iz državnog proračuna, a stavovi koji se ovih dana mogu čuti u medijima zaista pripadaju 15., a ne 21. stoljeću.

S druge strane, ističu, zdravstveni odgoj, koji je uveden nestručno i neprofesionalno ne može proizvesti rezultate kakvi se najavljuju i žele postići. Kurikulum je, ocjenjuju nastavnici, sastavljen potpuno paušalno, a da se prethodno nije razmotrilo stanje cjelokupnog obrazovnog sustava niti može li se u trenutačnoj situaciji uopće ostvariti. Istodobno, cijela halabuka nastala oko ove ‘afere’ dobro služi kao dimna zavjesa kako bi se pravi problemi školstva – koje se ne rješava – pomeli pod tepih, dodaje se u priopćenju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...