Imaju li nastavnici dva mjeseca godišnjeg? Evo o čemu im ovisi dužina godišnjeg

Koliko godišnjeg odmora zapravo imaju nastavnici? Nastavnici poput svih radnika imaju 20 dana godišnjeg, a putem posebnih kriterija mogu ostvariti dodatne dane te ukupno imati najviše 30 dana godišnjeg odmora.

Učitelji vole ponavljati da njima praznici ne počinju kad i učenicima te da nemaju dva mjeseca godišnjeg odmora kako se često misli. Srednja.hr provjerila je kolektivne ugovore zaposlenika u osnovnim i srednjim školama i saznala koliko dana godišnjeg zapravo imaju učitelji.

Prema Zakonu o radu minimalno trajanje godišnjeg odmora za radnike u Hrvatskoj je četiri tjedna, odnosno 20 dana. Maksimalno trajanje godišnjeg odmora nije propisano, a ukupno trajanje godišnjeg može biti uređeno i pojedinačnim ugovorom o radu ili kolektivnim ugovorom. Sindikat hrvatskih učitelja je s Vladom Republike Hrvatske potpisao kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama kojim je između ostalog propisano koliko godišnjeg odmora učitelji ostvaruju.

Godišnji odmor zaposlenika u školama poklapa se sa zimskim, proljetnim i ljetnim odmorom učenika. Na 20 dana godišnjeg odmora koji su propisani Zakonom o radu dodaju se dani godišnjeg odmora prema nekoliko kriterija.

Dodatni dani

Za rad na poslovima s posebnim uvjetima rada učitelji će dobiti dodatna dva dana godišnjeg odmora, kao i za rad u smjenama, dvokratni rad te redovni rad subotom, nedjeljom i praznicima. Dodatna dva dana dobivaju za rad s učenicima s teškoćama, dok za poslove razrednika, rad u više nastavnih predmeta i za rad u dvije škole dobivaju jedan dodatni dan godišnjeg odmora.

Dodatne dane godišnjeg zaposleni u osnovnim školama dobivaju i ovisno o složenosti poslova. Radna mjesta I. vrste zvanja donose četiri dodatna dana godišnjeg, radna mjesta II. vrste zvanja tri dana, a radna mjesta III. vrste zvanja dva dodatna dana godišnjeg odmora, piše Srednja.hr.

Dužina radnog staža također znatno utječe na broj dana godišnjeg. Učitelji s pet do deset godina radnog staža ostvaruju dva dodatna dana te broj dodatnih dana raste s brojem godina staža.

od 5 do 10 godina radnog staža – 2 dana
od 10 do 15 godina radnog staža – 3 dana
od 15 do 20 godina radnog staža – 4 dana
od 20 do 25 godina radnog staža – 5 dana
od 25 do 30 godina radnog staža – 6 dana
od 30 do 35 godina radnog staža – 7 dana
35 i više godina radnog staža – 8 dana

Učitelji koji imaju jedno maloljetno dijete dobivaju dva dodatna dana godišnjeg, a za svako daljnje dijete dobivaju jedan dodatni dan. Učitelji koji su roditelji djeteta s teškoćama u razvoju dobivaju tri dodatna dana godišnjeg. Učitelji koji su samohrani roditelji dobivaju jedan dodatni dan, a ako sami imaju invaliditet dobivaju dva dodatna dana. Učitelji koji su bili sudionici Domovinskog rata dobivaju jedan dodatni dan godišnjeg odmora.

Učitelji dodatne dane godišnjeg ostvaruju i prema doprinosu na radu. Ako učitelj ostvaruje izvrsne rezultate rada dobiva tri dana godišnjeg, ako je vrlo uspješan dobiva dva dana, a ako je uspješan dobiva jedan dodatni dan godišnjeg, stoji u kolektivnom ugovoru.

Razlika za zaposlene u srednjim školama

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske sklopio je kolektivni ugovor za zaposlenike srednjih škola. Kriteriji za dodatne dane godišnjeg odmora jednaki su kao i za zaposlenike osnovnih škola, a jedina razlika je o broju dana godišnjeg prema radnom stažu.

od 5 do 15 godina radnog staža – 2 dana
od 15 do 25 godina – 3 dana
od 25 do 35 godina – 4 dana
preko 35 godina – 5 dana

Prema kolektivnim ugovorima godišnji odmor ne može iznositi manje od 20, ali ni više od 30 radnih dana, što znači da učitelji teoretski mogu ‘natući’ mjesec i pol dana godišnjeg odmora, piše Srednja.hr.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...