Samsungove afere i sudske parnice koje su punile medijske prostore u 2012.

Kada je kompanija uspješana poput Samsunga, uvijek je pod budnim okom javnosti, a u poslovnom svijetu konkurencije i poslovnih špijuna.

Budno oko konkurencije je apsolutno neophodna stvar u svačijem poslovanju ali treba se ipak držati granica. Ne prati li se i analizira što konkurencija radi to dovodi subjekte u područje ugroženosti tržišnog položaja. Ali, ovo praćenje može otkriti mnogo malih i velikih tajni poput povreda regula tržišnog natjecanja ili “krađe” idejnih rješenja.

Prošle godine ICT medijske prostore punile su međusobne optužbe vezane uz krađu patenata između Samsunga i Applea. Iako Apple je napravio konačnu pobjedu u prvom dijelu patentnog rata, ovaj rat ne završava.

Apple traži sada tri puta veću odštetu nego što je prvobitno određena Samsungu u sudskom procesu. Uglavnom, patentni rat između Samsunga i Applea, za Samsung nije optimističan (za sada). Ali, kako se kaže, jedna izgubljena bitka ne znači izgubljen rat. Ali to nisu bile jedine afere koje Samsung je imao. Podsjetimo se na neke:

Ericsson vs. Samsung vs. Ericsson

Nakon što je švedski mrežni dobavljač opreme Ericsson, podnio tužbu u Americi protiv južnokorejskog Samsunga, zbog navodnog nelegalnog korištenja njihovih patenata, International Trade Commission (ITC), trenutno istražuju niz Samsungovih proizvoda, uključujući pametne telefone, tablete, računala i TV uređaje koje izvoze na američko tržište .

Ako ITC utvrdi da je tužba protiv Samsunga osnovana, odmah može zaustaviti uvoz ovih proizvoda u Sjedinjenim Američkim Državama. U posljednjih mjesec dana 2012., Samsung je napravio istu tužbu protiv Ericssona ITC-u.

Navodni rad djece u proizvodnim pogonima

Prema pisanju Verge mrežne stranice, China Labor Watch, agencija iz New Yorka je provela dvomjesečnu istragu (lipnja/srpanj 2012) u Samsungovom pogonu za sastavljanje mobilnih uređaja i DVD uređaja u Kini, i pri tome su ustanovili da zapošljavaju mlađe radnike (djecu) u pogonu. Djeca su bila suočena s istim otežanim radnim uvjetima kao i odrasli zaposlenici ali bili su plaćeni 30 % manje nego odrasli. Samsung je proveo internu istragu i objavili su da nije bilo dokaza za utvrđivanje optužbe. “Samsung nije utvrdio nijedan slučaj zapošljavanja djece tijekom provjere, nakon što je dobio podatke o svim radnicima iz arhive zaposlenih i provjere identiteta metodom licem u lice”, navodi se u priopćenju iz Samsunga.

Neadekvatni uvjeti rada i nepovoljni mikroklimatski uvjeti doveli su do teških oboljenja radnica i smrtnosti

Korejsko udruženje radnika i socijalne skrbi je javnim arbitražnim rezultatima utvrdilo da jedan od Samsungovih pogona u kome se proizvode čipovi ima lošu radnu okolina, što je uzrokovalo pojavu tumora dojke kod 14 žena od kojih ih je nekoliko bilo smrtonosan. Radnice su radile i 12 sati dnevno, a često noću. Samsung je morao isplatiti naknadu članovima obitelji u visini od 4 godišnje plaće.

Lee Kun-hee, auto lopov?

Lee Kun-Hee, korejski predsjednik Samsung Electronicsa, je težak oko 10,8 milijardi dolara i vlasnik jednog četiri svjetskih Ferrarija 330 LMB, čija vrijednost se procjenjuje na oko 15 milijuna dolara. Ali, primjerak u vlasništvu Kun Hee Leea može biti ukradena imovina i izvorni vlasnici se nadaju da će im biti vraćen.

Automobil je promijenio nekoliko vlasnika da bi na kraju završio u rukama najbogatiji čovjek u Južnoj Koreji. FBI i Interpol su istraživali ovaj slučaj koji je prepun upitnika. Pravi vlasnici još očekuju njegov povratak.

Samsung nije mogao uvjeriti Kate Upton da njihov proizvod je bolji izbor nego Appleov 😀

Shopping centri su često bojno polje na kome djeluje marketing u lovu na korisnike. Tijekom promocije određenih proizvoda nije ništa neobično da se plate osobe iz celebrity svijeta, neb li se “slučajno” tamo zatekle. Tako je u New Yorku za promociju Galaxy Note 10.1 bila angažirana da sudjeluje u aktivnostima supermodel Kate Upton. Međutim, ona nije pokazivala Samsungov Note, već uredno iPhone, proizvod zakletog Samsungovog neprijatelja. Na ovu vijest Samsung nikada nije javno odgovorio.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...