U 2012. u Zadru rođeno 1.773 djece

Liječnici i primalje zadarske rađaonice u prošloj su godini sudjelovali u 1.752 poroda tijekom kojih su pomogli na svijet donijeti 1.773 djece. Ovo je za 73 poroda više nego u 2011. godini, kad je bilo rođeno 69 djece manje, piše Zadarski list.

Razlika u broju poroda i broju djece je nastala jer smo imali 21 par blizanaca, dok se u prošloj godini nisu rodile ni trojke ni četvorke, rekao je Dominik Rukavina, liječnik zadarskog Odjela ginekologije. Rekao je da je prošle godine rođeno 876 djevojčica i 897 dječaka te je istaknuo kako se u zadarskoj bolnici gotovo svake godine rodi više dječaka.

Najstarija rodilja prošle godine imala je 49, dok je najmlađa imala tek 16 godina. U prošloj godini u zadarskoj su rađaonici imali još samo jedan porod maloljetnica koja je imala 17 godina.

Od sve novorođene djece njih od 12 do 15 posto rođeno je iznad četiri kilograma, dok je pet beba pri porodu bilo teže od pet kilograma. Najteža beba imala je 5.700 grama i 58 centimetara, istaknuo je doktor Rukavina. Dodao je da je na carski rez rođeno gotovo 16 posto beba, dok je gotovo 13 posto žena rodilo uz epiduralnu analgeziju, odnosno “bezbolan porođaj”. Objasnio je da je više djece rođeno uz epiduralnu analgeziju jer zadarska rađaonica od prošle godine ima anesteziologa koji je dostupan 24 sata. Osim klasičnog poroda te poroda uz epiduralnu analgeziju, zadarskim je rodiljama omogućen i porod na stolčiću, koji je prošle godine iskorišten tek četiri puta jer je za ovakav način poroda potrebno ispuniti određene uvjete.

Tijekom prošle godine porodima je prisustvovalo 405 očeva, tj. na 25 posto, što je broj sličan onom iz 2011. godine, rekao je Rukavina. Dodao je kako je od prošle godine obvezno da otac, odnosno osoba koja želi biti uz majku prilikom poroda, ima završen tečaj pripreme za porođaj, koji organizira bolnica.

Na zadarskom Odjelu ginekologije moguće je prilikom poroda uzeti matične stanice iz pupkovine koje se mogu pohraniti u banku matičnih stanica. Tijekom prošle godine 55 obitelji iskoristilo je ovu mogućnost. Naime, brojna su istraživanja pokazala da se u krvi u pupkovini nalaze visoko vrijedne matične stanice iz kojih, osim stanica koštane srži, mogu nastati i druge stanice koje se mogu upotrijebiti ukoliko kasnije u životu dođe do nekih bolesti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...