Vrančić: “Zadar će prvi izići iz krize!”

Godine iza nas, pa tako i 2012., bile su teške u razvojnom i gospodarskom smislu. Zadar će biti prvi od hrvatskih gradova koji će izići iz krize, za što su stvoreni uvjeti. Sada je najvažnije omogućiti ljudima da dobiju posao, rekao je Zadranima na dočeku Nove godine gradonačelnik Zvonimir Vrančić, piše Slobodna Dalmacija.

Na čemu, gospodine gradonačelniče, temeljite ovoliki optimizam?

Svi računi iz 2012. godine još nisu gotovi, jer uvijek ima isplata i uplata u zadnji čas, ali sa sigurnošću vam mogu reći da smo 2012. godinu završili s deset milijuna kuna suficita i da smo za nešto više od deset milijuna kuna smanjili naše ukupne obveze.

 

Svojedobno ste rekli da je dug Grada dosegnuo 90 milijuna kuna. Kako se to planira vratiti?

Naše su obveze sada oko 74-75 milijuna. To je znak da smo mukotrpnim radom uspjeli potpuno stabilizirati gradski proračun i da smo doista u stabilnim vodama, pogotovo ako se uzme u obzir da je proračun za 2013. godinu potpuno realan i da sličan ishod očekujemo i u ovoj godini. Očekujemo daljnje smanjenje svojih ukupnih obveza. Radit ćemo i na naplati svojih potraživanja koliko god je, s obzirom na opću nelikvidnost, realno da se one realiziraju. Ove brojke pružaju nadu i temelj su za razvoj i stabilno poslovanje Grada.

U protekle dvije godine kupili smo četiri vrijedne nekretnine: Bagatovo igralište, staru zgradu Kazališta lutaka, poslovne prostore uz dvoranu u Jazinama i u potpunosti isplatili zemljište za Gospodarsku zonu Crno. Kao uvjet svakog razvoja, donijeli smo i Prostorni plan, i to bez velikih nezadovoljstava. Isplatili smo prvu ratu glavnice za ŠC Višnjik, oko 18 milijuna kuna, riješili smo pitanje isplate za Golubinku, isplaćujemo obveze za Višnjik, pa rastu i kreditne mogućnosti Grada Zadra.

 

Je li to najava novog kreditnog zaduživanja?

Ne, to spominjem samo kao eventualnu mogućnost u slučaju potrebe, za sada je ne planiramo. Značajno smanjujemo svoje ukupne obveze i čekaju nas mirne i sigurne vode. Uza sve to, javno-socijalni standard smo zadržali na visokoj razini, a imali smo i gradnju nekih važnih komunalnih objekata, primjerice kolektora visoke zone grada. Pritom su cijene usluga naših trgovačkih društava ostale iste, a ni sada ih ne planiramo povećavati. Koliko je u mogućnosti jedinice lokalne samouprave i u granicama naših nadležnosti, Zadar je spreman krenuti putem razvoja, dno smo dosenugli i spremni smo krenuti naprijed.

 

Lani je jedini značajan iznos komunalnog doprinosa, oko 18 milijuna kuna, stigao od Bauhausa. A to znači da investicija još nema. Kakve su prognoze?

Komunalni doprinos je padao godinama, pa se u njega kao izvor prihoda nismo ni uzdali u tolikoj mjeri kao prijašnjih godina, kada je to bilo nerealno. Ove godine komunalni doprinos također planiramo na postojećoj razini, a očekujemo neke prihode od legalizacije. Što se investicijskog zamaha tiče, teško mi je govoriti o prognozama jer one ne ovise samo o nama, a što se tiče stanogradnje kao zamaha iz prošlog razdoblja, taj je proces, na žalost, završio i neće se tako skoro oporaviti.

 

S 90 milijuna dug je srezan na 74-75 milijuna. Kada bi se dug nastavio vraćati tim tempom, za to bi trebalo četiri-pet godina?

Ne, imamo mi i potraživanja od oko 150 milijuna kuna. Problem je apsolutna nelikvidnost, ali smo mi ipak smanjili svoje obveze. Smanjivanjem ukupnih obveza za desetak milijuna kuna, a to je realno u ovoj godini, Grad bi svoje rokove plaćanja smanjio na 30 do 60 dana i sveo obveze na 50-60 milijuna kuna. Tako bismo, uz potraživanja koja imamo, mogli redovno servisirati sve svoje obveze i planirati razvojne projekte.

 

Do kraja ovog mandata to očito neće biti moguće. Očekujete li da ćete to Vi realizirati u idućem mandatu?

Bez želje da budem samoreklamer, ponosan sam na sve što sam s ekipom koju vodim ostvario proteklih godina. Među prvima smo, i na vrijeme, shvatili razmjere krize i ponosan sam kako je Grad stabiliziran uz sve neprilike koje smo imali. Bio to ja ili netko drugi, od petog će mjeseca moći početi mandat u stabilnom ozračju.

 

Hoćete li to biti Vi ili netko drugi?

Uložio sam značajne napore da se dođe do ovakvih rezultata i imam želju, a mislim da imam i pravo, očekivati da nastavim mandat još četiri godine i na neki način oplemenim rezultate dosadašnjeg rada koji sada omogućuje značajne iskorake prema naprijed. Očekujem, mislim s pravom, da će građani valorizirati ovo dobro i pozitivno stanje, ozbiljnost i odgovornost, a naglasio bih, bez patetike, i poštenje u radu gradske uprave. U ovakvim okolnostima, najstabilnije, najodgovornije i najpouzdanije je da ekipa na čelu sa mnom nastavi raditi svoj posao.

 

Kada će HDZ objaviti imena kandidata?

HDZ će razmotriti sve okolnosti i sve mogućnosti, odvagnuti što je najbolje za Zadar i za stranku, a očekujem da ćemo negdje krajem ovog mjeseca obznaniti kandidate.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...