U Hrvatskoj traje opća rasprodaja: Budućim generacijama ostat će tek mrvice!

Ovaj svojevrsni katalog za postnovogodišnju rasprodaju trebao bi biti usvojen u Vladi do kraja prvog kvartala, a zatim počinje dražba. Čitava ‘operacija’ zasad inače ne bi ni bila primijećena – i ovako jedva da jest – da sindikalisti Petrokemije, kutinskog proizvođača umjetnih gnojiva i drugog najvećeg hrvatskog izvoznika, nisu doznali kako se i njima planira privatizacijska sudbina.

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) je početkom ovog mjeseca predložio vladi novu sistematizaciju više desetaka poduzeća u državnom portfelju, s ciljem razvrstavanja na ona koji su i dalje od strateškog interesa i ona koja mogu biti stavljeni u većinskom dijelu na tržište. S obzirom na centraliziranost državnih institucija, nema sumnje da je DUUDI pritom samo potpisao već pripremljeno mišljenje iz vrha hrvatske vlade, donosi Deutsche Welle u tekstu od ponedjeljka.

Time se opet u novije vrijeme potvrđuje da kruta zbilja ruši vladinu bajku o zaštiti državnog i općeg društvenog interesa. Ona jedino još nastoji spasiti likvidnost proračuna i zaustaviti daljnji pad kreditnog rejtinga, a narednoj će vlasti prepustiti ostatak brige o nacionalnom gospodarstvu, rekao je ekonomski analitičar Guste Santini za isti list.

Državni ured je na svojim Web stranicama objavio kategorizaciju državnih poduzeća podijeljenih u tri kategorije. Sve to više liči na izlog za opću rasprodaju. U još jednom, zasebnom, ostavljena su rijetka poduzeća od strateški važnog značaja, poput onih što reguliraju prometnu infrastrukturu. Uz njih stoji napomena ‘sačuvati za buduće generacije, ne predviđa se privatizacija’. No, sve osim tih ‘mrvica’ osuđeno je na rasprodaju!

Ovaj svojevrsni katalog za postnovogodišnju rasprodaju trebao bi biti usvojen u vladi do kraja prvog kvartala, a zatim počinje dražba. Čitava ‘operacija’ zasad inače ne bi ni bila primijećena – i ovako jedva da jest – da sindikalisti Petrokemije, kutinskog proizvođača umjetnih gnojiva i drugog najvećeg hrvatskog izvoznika, nisu doznali kako se i njima planira privatizacijska sudbina, mada je to poduzeće već 15 godina eksplicitno zavedeno kao strateški državni resurs, stoji u analizi Deutsche Wellea.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...