Evo kako najčešće griješimo u prehrani

Za neke izbore u prehrani žene misle da su pametni, ali zapravo vrlo griješe i narušavaju zdravlje.

Vrlo često mnoge pametne žene prave pogrešne izbore u prehrani koji bi dugoročno mogli rezultirati zdravstvenim poteškoćama. Američki stručnjaci napravili su pregled najčešćih pogreški. Vrijeme je da ih proučite i promijenite kako biste što dulje bile zdrave i vitke.

 

Uzimanje tableta s pogrešnim napitkom

Žene misle da nije važno s kojim napitkom će popiti lijekove, ali to je pogrešno uvjerenje. Primjerice, uzimanje tablete sa sokom od grejpa može uzrokovati problematične nuspojave te oslabiti djelovanje lijeka. Konzumiranje tableta s alkoholom nećemo ni spominjati. Najbolje je tablete uzimati s običnom negaziranom vodom. Ako niste sigurni kako se trebate odnositi prema tabletama koje uzimate, posavjetujte se s liječnikom.

 

Pretpostavka da je salata uvijek najbolji izbor

Žene nerijetko kad jedu vani vole izabrati salatu jer im se to čini kao najzdraviji izbor, ali i onaj s najmanje kalorija. Ali to je zapravo velika pogreška jer vrlo često salate u restoranima sadržavaju mnoge kalorične i nezdrave dodatke poput soli, šećera i raznih masti. Osim toga, upitna je i kvaliteta povrća u salati s obzirom da restorani kupuju na veliko pa se zna dogoditi da dugo stoji i gubi svoje nutritivne vrijednosti. Ako već naručujete salatu u restoranu, zatražite je bez ikakvih dodataka.

 

Preskakanje doručka

Jedna od osam žena preskače doručak, pokazalo je nedavno britansko istraživanje. Dakle, žene još uvijek nisu shvatile koliko je to važan obrok. Vrijeme je onda da podsjetimo – preskakanje doručka vodi do debljanja, ali i naglog prejedanja što u konačnici usporava metabolizam. Usto, ljudi koji ne doručkuju skloniji su konzumiranju vrlo nezdrave hrane. Sve to dokazano je brojnim istraživanjima.

 

Prednost nemasnim i ‘light’ namirnicama

Ako imaju izbor, mnoge će žene radije uzeti namirnice s manjim postotkom masnoće i šećera. No, to nije nužno najpametniji izbor. Zašto? Mnogi ‘light’ proizvodi sadržavaju umjetne šećere koji služe kao poboljšivaći okusa, ali su to i dalje šećeri. Usto, umjetni šećeri češće potiču osjećaj gladi pa se kao posljedica nerijetko javlja i prejedanje. Dakle, katkada radije uzmite neke ‘normalne’ proizvode.

 

Izbjegavanje mliječnih proizvoda

Iako mliječni proizvodi mogu pogoršati ženine probleme s reproduktivnim organima poput cista i mioma na maternici, ipak one žene koje su zdrave ne trebaju izbjegavati mliječne proizvode. Ženama je, naime, potreban kalcij jer su žene rizičnija skupina za dobivanje osteoporoze. Ako već izbjegavate mliječne proizvode, kalcij svakako nadoknadite na neki drugi način. Važno je da mislite na zdravlje svojih kostiju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...