Judo će postati izborni predmet u školama

U osnovnim školama od jeseni će se početi provoditi projekt pod nazivom ‘Judo u škole’ kojim će se obuhvatiti učenici nižih razreda. Riječ je o projektu koji se već provodi u Japanu, Francuskoj i Nizozemskoj, a njegova primjena u hrvatskim školama dogovorena je u Budimpešti na sastanku predsjednika Međunarodne judo federacije Mariusa L. Vizera i predsjednice Hrvatskog judo saveza dr. Sande Čorak, na kojem su prisustvovali i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović te pomoćnik za sport Petar Skansi.

Projekt će danas prvi put biti javno predstavljen na sastanku ravnatelja osnovnih škola u Vodicama, a pojašnjavajući kako je ‘Judo u škole’ u zemljama u kojima se provodi dao dobre rezultate, jer riječ je o sportu koji je vrlo učinkovit u prevenciji vršnjačkoga nasilja, kod usvajanja zdravih životnih navika, timskog rada, razvoja pozitivnih vrijednosti, tolerancije i samokontrole dr. Čorak ističe kako je cilj u prvoj godini u projekt uključiti stotinjak osnovnih škola. S obzirom na to da prednosti bavljenja judom predstavljaju ono što sadrži i Kurikulum zdravstvenog odgoja, Ministarstvo uvođenje projekta vidi kao dodatni doprinos brizi o fizičkom i mentalnom zdravlju naših učenika, piše Novi list.

‘Riječ je o sportu koji je siguran, a jedna od njegovih specifičnosti je i da je ravnopravan, jer u sustavu natjecanja ravnopravno sudjeluju djevojčice i dječaci. Hrvatski judo savez već posjeduje verificiran program za uvođenja juda u škole, a ono što nam nedostaje su strunjače koje ćemo pokušati pribaviti dijelom putem donacija. U budućnosti se planira i provedba doedukacije nastavnika tjelesnog odgoja kako bi mogli sudjelovati u projektu, a ono što treba napomenuti je da je judo jeftin sport. Pokušat ćemo pomoći i roditeljima u nabavci kimona koji košta par stotina kuna, a dijete ga može koristiti nekoliko godina’, zaključuje dr. Čorak.

Dodajući kako je u Hrvatskoj svega 12 posto školske populacije kroz obrazovne ustanove uključeno u sportske aktivnosti, dr. Čorak ističe da je jedan od ciljeva projekta i stjecanje navike redovitog bavljenja sportom. Prema njenim riječima judo nije samo sport, već je i edukativna metoda koja razvija zdrav stil života te ne samo da preventivno djeluje na nasilje, već i pretilost.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...