Pet pogrešaka koje svekrve uporno ponavljaju

Svekrve iz iskustva znaju koliko je teško imati kvalitetan odnos s snahom, a sve često završava povrijeđenim osjećajima s obje strane. No, nije sve izgubljeno jer uz malo dobre volje i najveći problemi mogu se izbjeći.

Rijetko koja svekrva nema nekih dilema ili nerazriješenih problema sa snahom. Na stranici Grandparents.com istraživali su najčešće uzroke obiteljskih svađa i problema između snahe i svekrve te kako ih izbjeći.

1. Dolazi u posjet nenajavljena

Od svih zamjerki koje će snahe imati za svoju svekrvu, ova je na vrhu ljestvice. Psiholog i profesor na sveučilištu Michigan, Terry Orbuch, pratio je život parova više od 26 godina i ustanovio kako snahama nenajavljeni posjeti svekrve narušavaju osjećaj nezavisnosti. Osjećaju se kao da ih svekrva provjerava i misli da nisu sposobne brinuti o svojoj obitelji. Poput ostalih prijatelja ili članova obitelji i svekrva se može javiti kada želi doći u posjet jer s današnjim napornim životnim ritmom svi planiramo dane unaprijed.

2. Snahi želi biti poput majke

U nekom idealnom svijetu svekrve se zamišljaju kao majke snahama kojima će uvijek biti pri ruci sa svojim savjetima i idejama. Ali, većini mladih žena teško je prihvatiti ideju da odjednom moraju imati još jednu majku koju će slušati. Svekrve zaboravljaju da snahe već imaju majku i da se ta bliskost ne mora ostvariti samo zato što su se udale za njihovog sina. Ponekad vrše jak pritisak i optužuju snahu da ne želi biti dio obitelji umjesto da joj daju prostor i vrijeme dok se stvari u obitelji ne poslože svojim ritmom. Snahi je dovoljno reći da je dio obitelji i ponuditi pomoć kada ju bude željela. Sve ostalo djelovat će kao gurnje nosa u tuđe stvari.

3. Previše savjeta

Nitko ne voli kada ga netko stalno savjetuje, a snahama se često savjeti svekrva čine kao kritika. Svekrve nenamjerno govore snahama što bi trebale učiniti u određenim situacijama jer imaju više životnog iskustva, ali zaboravljaju da snahe tek trebaju steći vlastito iskustvo, makar griješile putem. Bez obzira što su ti savjeti dobronamjerni, ponekad je bolje pregristi jezik nego reći što bi i kako trebalo učiniti, a ako se čini da je prijeko potrebno, onda tako treba i nastupiti – reći da nije kritika ili prigovor nego da bi jednostavno neko drugo rješenje bilo brže i lakše.

4. Kritiziranje odgoja

Svi znaju da je roditeljska uloga jedna od najzahtjevnijih na svijetu, a savjeti i kritike svekrve često nisu dobrodošli. Bake i djedovi nezamjenjivi su u životu unuka i to je posebna veza, ali ako misle da su neodgojena, preglasna, razmažena ili imaju neki drugi problem, to je direktna kritika roditeljima. Kako još uvijek majke većinom brinu o djeci i njihovom odgoju, kritike se naviše se tiču njih. A kada te kritike izgovara svekrva, odnosi se mogu naglo zaoštriti, najviše zbog toga što svaka obitelj ima svoje odgojne metode i ono što svekrva smatra ispravnim, snaha možda ne vidi u tako dobrom svjetlu. Svekrve bi trebale shvatiti da takve kritike jako mogu povrijediti snahu i možda je bolje neke primjedbe prešutjeti, ako se ne radi o velikim problemima.

5. Razgovori sa sinom snahi iza leđa

Za ovo nema lijeka i jedino ispravno što svekrva može učiniti je ne razgovarati o snahi sa sinom njoj iza leđa. Osim što će snaha biti povrijeđena ako to sazna, sin se nalazi između dvije vatre jer zasigurno se ne radi o pozitivnom razgovoru nego o nekim nezadovoljstvima koje mu neće biti drago čuti. U takvim razgovorima sinovi se obično ne suprotstavljaju svojim majkama. Umjesto da kažu kako to nije primjereno i da to ne žele slušati, sve će šutke odraditi i zatim nesretni otići kući. U ovom slučaju, svekrvama se preporuča da sinu kažu što ih muči tako da izostave snahu. Ako primjerice žele češće vidjeti unučad neka tako i kažu, umjesto klasičnog pristupa da snaha ne dozvoljava da djeca ostanu cijeli vikend kod bake i djeda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...