Pet znanstvenih razloga zašto su gay roditelji super

Američka akademija za pedijatriju u četvrtak je po prvi put objavila da podržava sklapanje istospolnih brakova kao i to da gay parovi usvajaju djecu.

‘Djeca se lijepo razvijaju u stabilnim obiteljima koje im pružaju stalnu sigurnost, a jedan od načina da im to omoguće je brak’, rekao je Benjamin Siegel suautor objavljenog dokumenta. ‘AAP vjeruje da svi parovi trebaju imati jednaku mogućnost da ostvare ekonomsku stabilnost i federalnu podršku kakvu imaju vjenčani parovi kako bi mogli podizati djecu.’

Istraživanja djece gay parova relativno su novo područje, međutim, do sada su svi dokazi potvrdili da je odluka AAP-a ispravna. Studija Akademije predstavljena je na 10 stranica s više od 60 citata, a temelji se na analizi stručne literature koja je trajala više od četiri godine. Većina studija pokazala je da na djecu lošije utječu odrastanje uz samohrane roditelje te njihovi društveni i ekonomski problemi nego spolna orijentacija.

Stručnjaci ističu pet ključnih razloga zbog kojih su gay parovi dobri roditelji.

 

1 Oni odabiru da imaju djecu

Heteroseksualnim parovima djeca se vrlo često jednostavno dogode. Prema Institutu Guttmacher oko pola trudnoća u SAD-u nije planirano, a oko pola od njih završava rođenjem, a ne abortusom. Roditelji neplanirane djece mogu biti dobri, međutim, nerijetko su u teškim ekonomskim i socijalnim situacijama. Isti institut utvrdio je da je u 2006. godini dvije trećine neplaniranih poroda financirao Medicaid ili neki drugi program osiguranja za siromašne.

S druge strane gay parovi gotovo uvijek planiraju imati djecu, ulažu trud da nadiđu biološka ograničenja, usvajaju djecu, traže surogat majke ili darivatelje sperme ili pak koriste metode umjetne oplodnje. ‘Nakon što izdrže sve ove izazove, u prosjeku su snažnije motivirani i predaniji od heteroseksualnih roditelja’, izjavio je prošle godine Abbie Goldberg psiholog na Clark Universityju u Massachusettsu koji je istraživao gay i lezbijske roditelje.

 

2 Brinu o najpotrebitijima

Gay parovi su veliko utočište za djecu koja čekaju posvajanje osobito za onu koja najteže nalaze udomitelje. Evan B. Donaldson Adoption Institute utvrdio je 2011. da oko 60 posto gay i lezbijskih parova posvajaju djecu drugih rasa što je vrlo važno jer djeca iz manjinskih skupina teže nalaze udomitelje. Osim toga oko 25 posto djece koju usvajaju istospolni parovi starije je od tri godine. Heteroseksualni parovi uglavnom traže mlađu. Više od pola djece koju su usvojili istospolni parovi imalo je posebne potrebe.

Urban Institute je 2007. godine utvrdio da više od pola gayeva te oko 41 posto lezbijki u SAD-u želi usvojiti djecu. To je golem broj potencijalnih roditelja koji daleko nadilazi 100-tinjak tisuća djece koja čekaju da budu posvojena.

 

3 Promiču toleranciju 

Djeca odrasla u istospolnim obiteljima tvrde da su ih roditelji naučili da budu otvorenog uma i suosjećaju s drugima. To je potvrdila jedna studija koja je 2007. objavljena u časopisu American Journal of Orthopsychiatry.

Ispitivanje provedeno na 46 odrasle djece pokazalo je da su bila tolerantnija, otvorenija i slobodnija, među ostalim, i zbog toga jer im nitko nikada nije govorio: ‘To ne smiješ raditi; to je samo za dječake ili to je samo za djevojčice.’

 

4 Djeca su im dobra u školi

Djeca gay roditelja pokazuju dobar akademski uspjeh. U 2010. objavljena je jedna revizija svih postojećih studija koja je pokazala da imaju isti prosjek ocjena kao i djeca heteroseksualnih roditelja. Razine delinkventnog ponašanja također ne pokazuju nikakvu korelaciju sa seksualnom orijentacijom roditelja.

 

5 Djeca su im samouvjerena

Odgoj u istospolnoj obitelji djeci često daje snažniji osjećaj samopuzdanja. Jedno istraživanje objavljeno 2010. u časopisu Pedriatics pokazalo je da su djeca lezbijki samouvjerenija od djece heteroseksualnih roditelja. Neki stručnjaci smatraju da bi razlog tome mogla biti činjenica da su oba istospolna roditelja snažnije uključena u odgoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...