Spasiti običaje od zaborava

U povodu Cvjetnice, Velikog tjedna i Uskrsa Udruga “Posedarje moje” organizirala je “Uskrsnu kreativnu radionicu”.

– Radionica se održavala pod motom “Pletenja maslinovih grančica na tradicionalan način” i “Jaje iznenađenja”. Polaznici radionice ukrašavali su jaja i razne uskrsne predmete, raznim bojama i tehnikama, lemilicom, salvetama i drugim materijalima. Pletene su i maslinove grančice, od glinamola i plastelina izrađivana su jaja i mnogi drugi prigodni predmeti, kazala je Mirjana Šimurina, predsjednica Udruge “Posedarje moje”.

Na radionici je sudjelovalo 12-ero djece školskog uzrasta te desetak redovnih članica ove aktivne posedarske udruge. Kroz rad podupire se međugeneracijska solidarnost, stariji svoja iskustva i znanja prenose na mlađe generacije.

Polaznici kreativne radionice pustili su mašti na volju i izrađivali uskrsne predmete od raznih prirodnih materijala: šiba, kore drveta, mahovine, ispuhanih jaja, nabrajala je Šimurina.

Izložba i rad na otvorenom nastavljeni su na posedarskoj rivi kod spomenika galebu i spomen-ploče pripadnicima Hrvatske ratne mornarice.

– Lijepo nam je na radionicama i lijepo je danas tu. Družimo se i po promotivnim cijenama prodajemo pisanice i ostale uskrsne predmete, rekle su Posedarke.

Rad ove posedarske udruge pospješen je od kada je udruga na korištenje dobila prostoriju uz Turističku zajednicu, u staroj jezgri na Kontradi, odmah ispod župne crkve Gospe od Ružarija. Prostorije su od velike važnosti za rad udruge, entuzijasta i volontera, skromnih i plemenitih ljudi velikog srca i duše, spremnih uvijek pomoći.

– U Udrugu “Posedarje moje” pozvani su svi koji žele nešto naučiti ili prenijeti svoje znanje drugima. Svi dobronamjerni koji će zajedno s nama organizirati radionice i ekokulturne manifestacije, izvući sve iz škrinja, spasiti od zaborava običaje u što izvornijem obliku, naglasila je Mirjana Šimurina te najavila već tradicionalne i nove manifestacije udruge za nadolazeće kulturno-umjetničko, sportsko i zabavno “Posedarsko lito”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...