U Danu otvorenih vrata zračne baze Zemunik najviše uživala djeca

Dan otvorenih vrata vojarne Zemunik privukao je kao i svake godine veliko zanimanje građana, ponajviše roditelja s djecom koja su unatoč vedrom ali prohladnom vremenu neumorno obilazila izložene primjerke helikoptera, pilatusa, kanadera, airtractora, ali i prmjerke oklopne mehanizacije i sustava protuzračne obrane koje su pripadnici 93. zrakoplovne baze HRZ-a izložili na pisti u Zemuniku.

Najveći magnet za publiku ipak je bio nastup akrobatske skupine “Krila Oluje” nešto prije podneva koja je u formaciji od šest zrakoplova tipa pilatus izvela, na radost okupljenih, atraktivan program iznad zemuničke zrakoplovne baze.
– Izuzetno smo zadovoljni ovogodišnjom posjetom građana povodom obilježavanja dana naše zrakoplovne baze. Vojarnu je do 14 sati posjetilo oko 5100 građana, što je više nego smo očekivali. Jednim dijelom za to treba zahvaliti lijepom vremenu, ali i našem pripremljenom letačkom programu. Od zrakoplova marke ZLIN, kanadera, airtractora i helikoptera do, naravno, akrobatske skupine Krila Oluje koja svima oduzimaju dah – kazao je pukovnik Marinko Karačić iz službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Uz desetak aviona i helikoptera poredanih na pisti jedan do drugoga posjetitelji su mogli razgledati muzej starih letjelica te tehniku i sredstva iz sastava 93. zrakoplovne baze. Pripadnici MORH-a postavili su i informativni pult za sve one koje zanima karijera profesionalnih vojnika. No najduži red i najveći interes među roditeljima i djecom ipak je privukla mogućnost da zavire u unutrašnjost ili kokpit zrakoplova, nešto manje helikoptera, a najviše kanadera.

– Čekam već 30 minuta. A što ću, dijete interesira, a i mene, priznajem, zanima kako taj avion funkcionira u zraku, pogotovo kad bude pun vode – govori nam jedan roditelji iz Zadra dok zajedno sa sinom strpljivo čeka u redu ispred vrata velikog žuto-crvenog kanadera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...